PANIKK: Det fryktes en fortsettelse på finansmarerittet i Europa og USA i dag etter nye dramatiske fall i Asia. Foto: EPA/Justin Lane/Scanpix
PANIKK: Det fryktes en fortsettelse på finansmarerittet i Europa og USA i dag etter nye dramatiske fall i Asia. Foto: EPA/Justin Lane/ScanpixVis mer

Panikken sprer seg etter gårsdagens børskatastrofe

Frykter fortsettelse på finansmarerittet i Europa og USA i dag etter nye dramatiske fall i Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Børsdagen startet med kraftige fall på både aksjekurser og oljepris i Asia.

I Sør-Korea har hovedindeksen falt med nærmere 10 prosent, og handelen i Seoul ble stanset i noen minutter for andre dag på rad da aksjekursene hadde falt 7 prosent - uten at stoppen hjalp. Kursene fortsatte det dramatiske fallet.

Frykt foran åpning Med andre ord fortsetter den kraftige nedturen i aksjemarkedet med uforminsket styrke.

Det gjør at frykten sprer seg i forkant av åpning av børsen i Europa og etterhvert USA.

- Det er skremmende. Det er det virkelig, sier traderen Joseph Mazzella ved finansgruppen Knight Capital til Reuters.

- Jeg hater når markedet stenger under det som er ansett som lavt, ettersom det ofte fører til en fortsettelse, fortsetter han.

Verste siden finanskrisen Gårsdagen var den verste børsdagen siden finanskrisen, med Dow Jones-indeksen med et fall på 5,55 prosent til 10 809 poeng. S&P 500-indeksen falt hele 6,7 prosent til 1119 poeng og Nastaq-indeksen til 2357 med 6,9 prosent.

Det er ikke bare i Seoul kursene stupte på børsen. Den japanske Nikkei-225-indeksen falt 4,4 prosent midt på dagen lokal tid, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong stupte 6 prosent rett etter åpning. Nedgangen i Shanghai var på rundt 2 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedturen på børsene i Asia ble ytterligere styrket etter at nye tall fra Kina viser at inflasjonen i juli lå på det høyeste nivået på over tre år. Inflasjonsnivået forrige måned tilsvarer 6,5 prosent per år, noe som var høyere enn analytikerne hadde ventet på forhånd.

Fall i oljepris Nordsjøolje ble omsatt for under 100 dollar fatet i Asia tirsdag, etter at prisen hadde falt med 3,7 prosent.

Samtidig falt prisen på amerikansk lettolje med hele 6,4 prosent til 76,1 dollar fatet.

Lav økonomisk vekst og store gjeldsproblemer både i USA og europeiske land er hovedårsaken til at både aksjekurser og oljeprisen faller. Nedgraderingen av USAs kredittverdighet før helgen førte til mer usikkerhet i markedene.

Også i Australia startet handelsdagen med en kraftig nedtur, og verdien av aksjene på Sydney-børsen falt med over fire prosent, melder NTB.

USAs president Barack Obama diskuterte mandag den økonomiske krisen med statsministrene i Spania og Italia, José Luis Zapatero og Silvio Berlusconi.

- Presidenten sa at han satte pris på tiltakene som Spania og Italia har satt i verk for å ta tak i umiddelbare økonomiske utfordringer og bedre konkurranseevnen, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.