VIL FOREBYGGE: Sosiale medier er et helvete, sier NTS-gründer Per Buvik, som vil øke rikes sikkerhet uten å svekke livskvaliteten deres. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
VIL FOREBYGGE: Sosiale medier er et helvete, sier NTS-gründer Per Buvik, som vil øke rikes sikkerhet uten å svekke livskvaliteten deres. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

Nordmenns sikkerhet

Panikkrom? Sørg for å holde deg edru

- Du kan sikre deg i hjel, men du ødelegger livskvaliteten din, sier eks-politi Tom Østreng, som ber rike nordmenn fokusere på brann, bilkjøring, båtvett og rus.

(Finansavisen): Trenger rike nordmenn virkelig store sikkerhetsopplegg med alt fra gassmasker, tåregass, våpen, bomberom, beskyttelsesdrakter mot atomavfall og panikkrom til flere millioner kroner.

- Det er på et helt annet nivå enn det man behøver, sier gründer Per Buvik i selskapet Norsk Trygghet og Sikkerhet (NTS).

Brann og båtkjøring

- Den største sikkerhetsrisikoen for rike nordmenn handler om brann- og innbruddsfare, bilkjøring, båtvett og rus, sier medgründer og tidligere innsatsleder i Oslo-politiet, Tom Østreng.

Hans endelige sikkerhetsråd fokuserer på brann-, innbrudds- og traffikksikkerhet. Han trekker også frem rusmidler, båtsikkerhet og barns sikkerhet som viktige momenter.

- Du må holde kontroll på hva barna dine holder på med. Ikke vær borte fra barn i 15-16-årsalderen, sier Østreng.

- Hvis sønnen eller datteren er russ til våren, bør foreldrene være hjemme og edru, og tilgjengelig på telefon.

- Unødvendig

Kollega Buvik har bakgrunn fra Credit Suisse, Formuesforvaltning og nå Industrifinans. De seneste fire åra har han parallelt bygget opp en plattform for sikkerhetsselskapet NTS. Timingen kunne ikke vært bedre – i en tid da Tom Hagen-saken ruller i mediene og «panikkrom» er blitt dagligtale.

Men der mange rike nordmenn kaster seg over lugubre sikkerhetsbutikker og panikkrom til mange millioner kroner, mener Buvik og Østreng at rike menneskers sikkerhet handler om helt andre ting.

- Panikkrom til 2-3 millioner er ekstremt unødvendig. Det holder å investere 300 000-500 000 kroner, for eksempel på badet der man har utlufting. Det er nok til å forsinke en inntrenger 30 minutter, og da er politiet der, sier Buvik til Finansavisen.

- I stedet er det en del andre ting som kan forbedres blant de rike. Det kan handle om sosiale medier, men den største risikoen er brann og båtkjøring.

Edru og tilgjengelig

Når noe skjer er ikke våpen løsningen, ifølge Buvik.

- Det er som advokater sier: Gjør aldri noe for å heve konfliktnivået. Jeg kjenner en stor og kraftig person som kom hjem og skulle ordne opp mot innbrytere. Han fikk et sykkelkjede i munnen og måtte spise suppe i fire år etterpå.

Flere økonominyheter:

Nå skal han ansette 500 kvinner
- Oslo kommer til å være et problemområde