Blodrøst:  Det er tilnærmet panisk stemning i finansmarkedene mandag. Over hele verden peker pilene bratt nedover.
Blodrøst: Det er tilnærmet panisk stemning i finansmarkedene mandag. Over hele verden peker pilene bratt nedover.Vis mer

Panikksalg på børsen

Det har blitt enda styggere på Oslo Børs. Bare fire aksjer stiger i verdi!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Det er en blodrød mandag på Oslo Børs. Like før klokka 14 er hovedindeksen ned over 6 prosent. Det betyr at hele årets oppgang er radert bort.

Hovedindeksen på Oslo Børs sto klokka 13.45 på 548,92 poeng, en nedgang på 6,27 prosent fra fredagens sluttnotering. Fallet er det største siden 22. juni 2009 da Oslo Børs falt 6,47 prosent,

Nedturen skyldes ny børsuro i Kina, samt en enda lavere oljepris.

Ellers i Europa faller børsene stort sett mellom to og tre prosent.

- Panikk Shanghai-børsen stupte 8,49 prosent mandag morgen. Også ellers i Asia ble aksjer dumpet over en lav sko. Brannskadesalget fortsatte i Europa i morges.

Teis Knuthsen, investeringsdirektør i Saxo Privatbank ser tegn i markedet på at investorer nå trykker på panikknappen, skriver danske Børsen.dk.

- Det er åpenbart panikk og et eksempel på at markedet forsvinner under føttene på en. Det er ingen tvil om at episenteret for det som skjer er Kina. Kina falt nesten 9 prosent i dag. Det er et ukontrollert fall som sender sjokkbølger gjennom de globale finansmarkedene. På toppen av det er en tilbakevendende diskusjon om amerikansk pengepolitikk og renteheving, sier Knuthsen til Børsen.dk.

Oljeprisen raser videre Et fat Nordsjøolje omsettes for 43,30 dollar, ned 4,7 prosent. Oljeprisen er dermed ned rundt dollar siden børsåpningen. Prisen har stupt 58 prosent det siste året. På bare ei uke er nedturen på nesten 11 prosent.

Amerikansk lettolje går for 38,74 dollar faett, ned 4,3 prosent.

Pareto Securities kutter prisprognose for Brent-olje fra 65 til 56 dollar pr. fat i 2015. 2016-anslaget kuttes fra 75 til 65 dollar,  mens 2017-anslaget reduseres fra 85 til 75 dollar, melder TDN Finans.

Meklerhuset tror oljemarkedet kan komme i balanse innen utgangen av andre halvår 2016.

Smell for olje- og oljeservice-aksjer Pareto kutter i kursmålet på oljeaksjene som følge av de nye prisprognosene.

Det nye kursmålet på Statoil og Det norske er dermed henholdsvis 150 og 50 kroner.  Statoil får en kjøpsanbefaling, mens Det norske får «hold».

Indekstunge Statoil faller mindre enn markedet. Siste notering er 119,70 kroner, ned 3 prosent. Det norske faller 6,5 prosent til 41,40 kroner.

John Fredriksens riggselskap Seadrill er ned nye 6,7 prosent til 54,45 kroner. Skrekkaksjen er ned 75 prosent siste året.

Archer stuper over 10 prosent, mens Subsea 7 er ned 5,4 prosent.

Lang taperliste Taperlista er lang som et vondt år. Tungvektere ned 3-5 prosent er normalen. Om lag 30 aksjer faller minst 10 prosent. Småaksjene dominerer

Vinnerlista For en gangs skyld tar vi oss plass til hele vinnerlista. Det dreier seg om fire aksjer. Oceanteam, Eidesvik Offshore, Biotec Pharmacon og Magseis stiger mellom 2 og 11,6 prosent. Biotec er den eneste av disse aksjene med millionomsetning.

Flere nyheter Olje- og gasselskaper misligholder gjelden
Full panikk i markedet - børsene stuper i Asia
- Dette er en finanskrise