Onsdag legger bransjeorganisasjonen Eiendom Norge frem prisstatistikk for utviklingen i boligmarkedet i september. Foto: Finansavisen
Onsdag legger bransjeorganisasjonen Eiendom Norge frem prisstatistikk for utviklingen i boligmarkedet i september. Foto: FinansavisenVis mer

- Panikksalgene begynner å avta

Meglertopper venter at Oslo-markedet leder an prisfall i årets september, men ser tegn til at salgsrushet avtar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Onsdag legger bransjeorganisasjonen Eiendom Norge frem prisstatistikk for utviklingen i boligmarkedet i september. Adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom tror tallene vil vise at boligprisene i Oslo falt for femte måned på rad, skriver Finansavisen.

Spår ytterligere fall

Etter at boligprisene totalt er ned nær 8 prosent i Oslo siden toppen i april, venter Buraas at september ga et ytterligere prisfall på rundt 1 prosent. For landet totalt sett tror Buraas prisutviklingen vil ligge rundt null prosent.

- For vår del ser september og august veldig like ut. Det er et høyt antall omsetninger, men prisutviklingen i Oslo er fremdeles fallende. Om vendepunktet kommer på denne siden av jul eller over er vanskelig å si.

- Hvordan opplever dere Oslo-markedet nå?

- Den unormalt sterke oppdragsinngangen gjennom våren og sommeren begynner å avta, sier Buraas til avisen.

Han peker på særlig to grupper som bidro til at volumet av boliger til salgs steg så kraftig gjennom våren og sommeren.

- En del småinvestorer som hadde enheter for utleie la leiligheten ut for salg. Det var nok en del som fikk litt panikk og ville sikre gevinst. Disse panikksalgene begynner å avta.

- I tillegg ser vi at gjennomsnittlig overleveringstid er økt. Det tolker vi som at en del la ut boligene sine ut for salg tidligere enn de hadde tenkt, fordi de så at boligprisene begynte å falle. Disse to effektene er nå begynt å avta, mener Buraas.

Gevinstsikringseffekt

Adm. direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren går ifølge Finansavisen enda litt lenger enn Buraas, og tror på en prisnedgang på mellom 1 og 2 prosent i Oslo i september. For landet totalt tror hun også på prisfall, men mer beskjedent, rundt 0,5 prosent.

- Det er fortsatt tilbudsoverskudd i Oslo, man trenger flere visninger for å få solgt og det er mer prisjusteringer nedover.

Selv om det fortsatt strømmer flere salgsoppdrag inn til Privatmeglerens Oslo-kontorer enn antallet boliger som selges, er veksten avtagende, ifølge Meier.

- Gjennom de siste månedene har vi ligget på 30 prosent flere oppdrag inn enn gjennomførte salg, nå er forholdstallet nede på 15. Salgsrushet er i ferd med å avta noe. Da prisutviklingen snudde var det mange som ville sikre gevinst, og kastet seg rundt og solgte. Jeg tror mye av gevinstsikringseffekten er ute av markedet nå, sier hun til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Lønnstoppen for 100 norske ledere: 4 kvinner - 96 menn
Tar opp dekning med «kjøp»