Panisk diplomati langt på overtid

JERUSALEM (Dagbladet.no): Et nærmest panisk diplomati på overtid svirrer Midtøsten rund for å redde freden, med FNs generalsekretær Kofi Annan i førersetet. Israels statsminister Ehud Barak ga, etter et krisemøte i regjeringa natt til i går, palestinerne to-tre dager mer til å stanse opprøret. Men president Yassir Arafat avviste den nye fristen som en ny trusel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mislykkes svermen av utenlandske diplomater, vil Israels statsminister Ehud Barak erklære fredsprosessen for død og etter sigende rette angrep mot «palestinske hovedkvarterer» og mot deres «kommandanter». Krigen er tilsynelatende nær.

I den store svermen fra utlandet kommer Norges utenriksminister, Thorbjørn Jagland, hit onsdag ettermiddag, egentlig på vegne av Den Sosialistiske Internasjonalen (SI).

Det er likevel ikke grunn til å ta den offentlige retorikken mellom partene dødelig alvorlig. I går oppfordret palestinske myndigheter, gjennom palestinsk radio, folk om å roe seg ned. Palestinsk fjernsyn sendte filmer i stedet for glødende patriotisk musikk.

Mange kokker

Mer illevarslende er det at ni år gamle Sami Abu Jaza ble skutt og drept av den israelske hæren, i byen Rafah helt sør i Gaza, og et par hundre palestinske ungdommer kjempet i ettermiddag mot skytende israelere på den sedvanlige krigsskueplassen ved Ramallah.

Hvor mange utenriksministre og diplomater er det plass til i Midtøstens labyrinter samtidig, før det blir så mange kokker og så mye søl at alle går seg aldeles vill? Nå er det et betimelig spørsmål.

Kofi Annan kom til Tel Aviv, Israels anerkjente hovedstad, i går kveld og satte seg straks ned i møte med utenriksminister Shlomo Ben Ami. Etter møte sa Ben Ami at Arafat ikke hadde innfridd ved fristens utløp. Annan var angivelig nokså rasende fordi han ikke straks fikk møte statsminister Ehud Barak. Men Israel ville vel gi FN en ørefik for den siste fordømmende resolusjonen fra Sikkerhetsrådet og for mange års misnøye med FN.

Lys i tunnelen

Seinere på kvelden dro Annan til palestinernes president Yassir Arafat i Gaza, som nettopp kom hjem fra sitt tredje møte i Egypt med president Hosni Mubarak i løpet av de palestinske opptøyene. Annan hadde ikke mindre enn tre møter med Arafat, før han i dag kom tilbake til Israel. Og i frakkeskjøtene til Annan løper Terje Rød-Larsen.

I et lyrisk hjørne uttrykte Kofi Annan: «Tida er kort og trangen stor og prisen for å mislykkes er større enn noen av oss ønsker å se.»

Mer prosaiske diplomater sier til Dagbladet at det nå er «lys i tunnelen».

Annan møtte Barak i ettermiddag. Etter krisemøtet i hans regjering i går, har Barak forlenget fristen for palestinerne på ubestemt tid. Men en av hans statsråder sa at det bare dreier seg om «en, to eller tre dager».

Palestinske ledere ber Israel slutte å skylde på ofrene. Det er Israel som må slutte å skyte på steinkastende ungdommer som ikke utgjør noen stor fare for dem.

Truslene fra Israel er imidlertid særdeles harde, deriblant å angripe militært hva man uklart kaller palestinernes «hovedkvarterer» og ta deres «kommandanter». Det lyder som full krig for å stanse et opprør av steinkastende unggutter.

Kan bedre klimaet

Den russiske utenriksministeren, Igor Ivanov, kom til Israel omtrent samtidig med Annan, etter å ha vært i Syria, og han dro videre til Gaza i dag for å møte Arafat. Ivanov spiller en rolle fordi han kunne ha med seg et fredelig budskap fra Syria. Israel gir Syria, og derunder Libanon, ansvaret for at den libanesiske Hizbollah-bevegelsen har tatt tre israelske soldater til fange. Positiv utvikling langs Israels grense i nord, deriblant utveksling av fanger, kunne bedre klimaet også i forholdet til palestinerne.

USAs utenriksminister, Madeleine Albright, arbeider samtidig med å få til et toppmøte mellom Arafat og Barak, sammen med presidentene i USA og Egypt, Bill Clinton og Hosni Mubarak. Åsted for dette skal trolig være Sharm El-Sheikh i Egypt. I dag var Barak åpen for et toppmøte, etter først å ha avvist dette. Men utenriksminister Moussa fra Egypt, som skulle være vert, sa i Syria at det neppe blir noe av denne eller den neste uka.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland er heller ikke fremmed for å gjøre en innsats, «dersom begge partene ønsker det», ifølge Utenriksdepartementets faste uttrykk. Jagland først til Israel og skal ha møter med israelerne i morgen ettermiddag og kveld i Tel Aviv. Deretter skal han møte Yasir Arafat torsdag, og seinere hans nære medarbeidere som er kjent under kallenavnene Abu Mazen og Abu Ala. Jagland drar hjem fredag.