Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Panisk frykt for kjæledyr

I Beijing krever flere borettslag at beboerne må drepe kjæledyrene sine. De frykter at dyrene er sarssmittere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjæledyr er ikke veldig utbredt i Kinas mange provinser, men i hovedstaden Beijing er hunder og katter lenge blitt regnet som statussymboler på linje med gullklokker og sportsbiler. Etter sarsutbruddet i hovedstaden har det nærmet seg paniske tilstander rundt kjæledyrene.

- Enkelte borettslag krever at beboerne blir kvitt alle kjæledyrene sine, noen krever til og med at de skal drepes, sier Zhang Li til nyhetsbyrået Reuters. Li er direktør for en dyrevernorganisasjon i Kina.

Grunnen til frykten er den allmenne oppfatningen av at viruset stammer fra et eller annet dyr. Ingen vet hvilket dyr sarsviruset kommer fra, og ingen tør si med sikkerhet hvordan det kom inn i menneskekroppen. Derfor går ryktene i Beijing om faren ved kjæledyr, og spesielt avføring fra dem.

Boligblokker nekter kjæledyr adgang til heisene, atter enadre krever dyremunnbind hvis dyrene skal ut og gå.

- Det er ikke noe direktiv fra regjeringen som påbyr disse reglene. Borettslagene har påbudt det uten å ha lov, sier Li.

Spesielt kjæledyrene til familier som er rammet av sars lever farlig. Flere vitner Reuters har vært i kontakt med hevder at mange kjæledyr har blitt slått i hjel av eiere eller naboer av sarsofre.

Ingen grunn til panikk

Selv om det norske Folkehelseinstituttet også tror viruset kommer fra dyr, er de sterkt tvilende til at smitten kan spres til mennesker fra kjæledyr.

- Det er klart at det er noe uvanlig som har skjedd, men vi har ingen grunn til å tro at omgang med vanlige husdyr er farligere nå enn før sarsutbruddet, sier virusforsker ved Folkehelsinstituttet, Olav Hungnes, til Dagbladet.no.

- Så langt vi vet er det ingen grunn til å unngå kontakt med dyr. Epidemien drives fram av smitte mellom mennesker.

UKJENT OPPHAV: Ingen kan si med sikkerhet hvordan sarsviruset kom inn i menneskekroppen, selv om forskerne nå tror at smitten stammer fra et dyr. Hvilket dyr det eventuelt er snakk om er for tidlig å si noe om, og kineserne frykter nå at kjæledyrene kan være smittebærere.
STATUSSYMBOL: Hunder har en enorm status blant de velstående i Beijing. Nå står mange av dyrene i fare for å dø fordi eierne og naboene deres frykter sars.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media