Panser-sjokk til frokost

TROMSØ (Dagbladet): Maktesløse politifolk og offiserer var skrekkslagne vitner til at den forvirrede mannen herjet rundt i Forsvarets aller nyeste panservogn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kunne ha gått fryktelig galt, for ingen var i stand til å stanse den ville ferden. Lettelsen var derfor enorm da mannen parkerte etter et par timer og gjemte seg i et uthus.

Pinlig

- Lite hyggelig, dette kunne vi absolutt ha vært foruten, innrømmer oberstløytnant Kjell Hanstad, stabssjef ved Setermoen garnison.

For Forsvaret er det både pinlig og avslørende at en sivil 25-åring kan ta seg inn på militært område og stikke av med en rakettvogn.
- Men det var den militære vaktposten som oppdaget og varslet om det som skjedde, er den eneste trøsten oberstløytnant Hanstad klarer å finne.

Rutinesjekk

Rakettvogna er så ny og moderne at militære mannskaper ennå ikke har fått opplæring på kjøretøyet. Artilleriet har en rekkevidde på 45 kilometer, og 12 raketter kan avfyres i minuttet. Vogna koster 54 millioner kroner.

Nå skal Forsvaret granske alle rutiner og sørge for at befolkningen i indre Troms slipper å våkne til flere sjokk.

- Kjøretøyet sto på militært område, bak gjerdet. Men også et høyt gjerde med piggtråd kan forseres. Og når han først fant hovedbryteren, var det altså mulig å legge ut på tur, sier stabssjef Hanstad.

Ferden i morgentimene i går sneide innom et par biler og ødela noen hageflekker.
Føreren ble pågrepet uten dramatikk. Men hans sinnstilstand gjorde det umulig å avhøre ham i går.