Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Panserkjøretøy ruller i gatene i Damaskus

Kampene mellom de syriske regjeringsstyrkene og opprørerne kryper stadig nærmere hjertet av hovedstaden Damaskus og regimets nervesenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pansrede kjøretøy rullet inn i bydelen Midan og skarpskyttere tok oppstilling på hustakene, ifølge beboerne der. Kraftig ild fra automat-våpen kunne høres på video-opptak som er lagt ut på internett.

- Sikkerhetsstyrkene har inntatt bydelen. Akkurat nå pågår det en virkelig krig, sa en innbygger i Midan til nyhetsbyrået Reuters.

Granater Hæren brukte granater mot opprørerne i den sørlige utkanten av byen i områdene Tadhamon, Kfar Sousa, Nahr Aisha, Sidi Qadad og Midan og rundt nærliggende leire for palestinske flyktninger. Kampene, som har pågått i to dager, er noen av de hardeste Damaskus har opplevd hittil, ifølge aktivister og innbyggere. Og kampene fortsetter i dag.

En kolonne med forsterkninger til regjeringshæren ble angrepet av opprørere i Kfar Sousa i vest, noe som utløste videre kamper der. Den Frie Syriske Hæren, som for det meste består av avhoppere fra hæren, har bitt seg fast i disse bydelene.

- Regjeringshæren skjøt granater inn i flere bydeler, sier Rami Abdel Rahman, lederen for Syrias Observatorium for Menneskerettigheter, som holder til i Storbritannia.

- Det har aldri vært så intenst som dette, uttaler Abdel Rahman, ifølge al-Jazeera.

Svart røyk En sky av svart røyk sto opp fra Tadhamon, viser video-opptak som er gjort av opposisjonelle. Kraftige smell kunne høres fra Nahr Aisha.

Søndag ble mer enn femti personer drept, ifølge flere opposisjonelle kilder.

Den Internasjonale Røde Kors Komiteen sier at Syria nå anses å være i en «ikke-internasjonal væpnet konflikt», som er deres uttrykk for en borgerkrig. Røde Kors er vokteren av Genève-konvensjonene som utgjør krigens folkerett og som nå gjelder i hele Syria.

- Det betyr at krigens folkerett gjelder hvor enn trefninger mellom regjeringsstyrkene og opposisjonelle grupper finner sted i landet, uttalte Hicham Hassan, en talsmann for Røde Kors.

Hittil har Komiteen bare regnet områdene rundt Idlib, Homs og Hama som krigsområder. Angrep på sivile, angrep på medisinsk personell eller å ødelegge grunnleggende tjenester som vann og strøm er forbudt og kan tiltales som krigsforbrytelser.

- Utpressing Kampene skjer idet FN-utsendingen Kofi Annan drar til Russland for å be lederne der legge press på president Bashar al-Assad i Syria. Men før Annan kom dit anklaget den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, Vesten for å drive utpressing av Russland. Vesten vil ha Russland til å støtte et vedtak om straffetiltak mot regimet i Syria ellers vil Vesten nekte å forlenge mandatet til FN-observatørene i Syria, ifølge Lavrov. Det er ikke riktig å bare legge press på Assad og ikke på opposisjonen, sier han.

- Vi støtter ikke Assad. Vi støtter det som alle sider er blitt enige om, sier utenriksminister Lavrov.

Annan ventes å forsøke å få med Russland på en politisk overgang i Syria. Men lite tyder på at Russland ønsker å velte Assad eller å presse ham til å trekke seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media