Panserslag i opprørernes tid

I en verden med opprørere og geriljasoldater, der atommakter rasler med sablene, øver Telemark bataljon på panserslag i ørkenen.

ØRKENKRIG: I sand og myr uten for Riga i Latvia øver Telemark bataljon på å bekjempe en konvensjonell motstander. Dette er Ole Magnus Breen. Foto: Håkon Eikesdal
ØRKENKRIG: I sand og myr uten for Riga i Latvia øver Telemark bataljon på å bekjempe en konvensjonell motstander. Dette er Ole Magnus Breen. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ADAZI (Dagbladet): I løpet av de neste dagene skal Telemark bataljon delta i Nato-øvelsen «Silver arrow» i Latvia. Sammen med styrker fra USA, Storbritannia, Estland og Latvia skal de øve på invasjonskrig.

Konvensjonelt Norge og Estland er «rød», og skal invadere et landområde. USA, Storbritannia og Latvia er «blå» , og skal forsøke å slå tilbake angrepet. Norges styrke består av den 190 soldater sterke Mekanisert infantrikompani 3 (Mek 3), og en tilsvarende styrke fra Estland. Motstanderen er rundt en tredjedel større, og inkluderer amerikanske luftbårne styrker.

Scenariet er en typisk konvensjonell militærkonfrontasjon. Men to av de mest aktuelle konfliktene i verden i dag passer dårlig inn i dette bildet. Krigen mot IS, og «hybridkrigen» i Ukraina kan virke fjernt fra de latviske skytefeltene.

Russlands president Vladimir Putin minner om at landet er blant verdens mektigste atommakter. I 2009 simulerte det russiske luftforsvaret et atomangrep på Warszawa.

Ikke irrelevant Kompanisjef for Mek 3, David Seppola, innrømmer at panserslag i ørkenen ikke er fremtiden. Men han avviser at øvelse «Silver Arrow» er irrelevant.

- Nå sørger vi for at verktøyet fungerer. Dette er kjernetid for oss, soldatene får masse trening på enkeltmannsnivå. Fysisk trening, teknisk, skytetrening. Når enkeltkomponentene fungerer bra, kan vi sette sammen et team til å løse konkrete oppgaver, sier Seppola.
Gode naboer - Et annet viktig aspekt ved denne øvelsen er å bli kjent med andre nasjoner. I denne øvelsen skal vi være under estisk kommando, og vi kjenner ikke dem så godt. Hvor godt kan soldatene engelsk? Har de ulike prosedyrer og retningslinjer? Dette er viktig lærdom. Og vi er et lite land, det merker vi spesielt i møtet med det amerikanske forsvaret.

- Vi må følge med på hva som skjer i verden. Og trene mye på alt. Da skal vi være klare, sier Seppola.

Samme som i Afghanistan Seppola tjenestegjorde i Afghanistan før han tok over Mek 3. Der kunne de komme i situasjoner hvor Taliban-krigere gjemte seg i landsbyer, og skjøt mot norske soldater med sivilbefolkningen som skjold. Kanonen på stormpanservognen kunne ikke brukes i slike situasjoner, men Talibans propagandaapparat hadde på forhånd sådd frykt for nettopp det blant de sivile.

- Vi benytter oss av samme metodikk her som i Afghanistan. Vi hadde ikke alt det samme utstyret, men prinsippet er det samme. Og etter Afghanistan øver vi mye også på denne typen krigføring, sier majoren.

Laserkrig Moderne militærøvelser er presisjonsøvelser. Laser brukes til å bedømme treff eller bom. Men selv om Seppola og Mek 3 gjør det bra i «Silver arrow», kan det hende de blir beordret til å tape for øvelsens skyld. Det bekymrer ikke kompanisjefen.

- Vi går for å vinne. Og blir vi beordret til å tape, tar jeg det som et tegn på at vi har gjort noe riktig, sier han.

LASERKRIG: Lasersikter festet på våpnene avgjør hvem som «vinner» i moderne militærøvelser. Her kalibrerer Ole Martin Brenden og Jan Fredrik Berggrav (stående) en øvelsesvarianet av panservernvåpenet «Javelin». Foto: Håkon Eikesdal
LASERKRIG: Lasersikter festet på våpnene avgjør hvem som «vinner» i moderne militærøvelser. Her kalibrerer Ole Martin Brenden og Jan Fredrik Berggrav (stående) en øvelsesvarianet av panservernvåpenet «Javelin». Foto: Håkon Eikesdal Vis mer