Panservogntyven på flukt

24-åringen som stjal og raste rundt med Forsvarets splitter nye panservogn på Setermoen garnison i to timer sist ondag, er på rømmen. Mannen stakk lørdag av fra Nordland psykiatriske sykehus hvor han var tvangsinnlagt. Politiadjutant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet frykter nå at den impulsstyrte 24-åringen på ny skal skape skrekk bak rattet på store kjøretøyer.

- 24-åringen har en personlighetsforstyrrelse og er impulsstyrt. Han er ordinært ikke farlig, men væremåten hans kan være farlig i kombinasjon med store kjøretøyer, sier politiadjutant Ingvil Gregusson ved Troms politidistrikt til Dagbladet.

Stjal
panservogn

Setermoen garnison har skjerpet sikkerhetsrutinene etter episoden sist onsdag. I går ble sikkerheten styrket ytterligere.
- Dette ble gjort straks politiet meldte fra til oss om rømningen i morges. Blant annet er vaktholdet styrket, opplyser oberstløytnant Kjell Hanstad ved Setermoen garnison til Dagbladet.

Det var natt til sist onsdag at 24-åringen skapte skrekk og oppstandelse ved Setermoen garnison. Da klarte han å ta seg inn i militærleiren og stikke av med Forsvarets splitter nye og hypermoderne rakettvogn til 54 millioner kroner. Mens panservognas artilleri har en rekkevidde på 45 kilometer, kan 12 raketter avfyres i minuttet.

Skrekkslagne politifolk og offiserer lyktes ikke i å stanse 24-åringen. Først etter to timers vill ferd parkerte han rakettvogna og gjemte seg i et uthus.
24-åringen ble raskt pågrepet og tvangsinnlagt på Nordland psykiatriske sykehus, hvor han også tidligere har vært pasient.

Vogntog

Foruten panservogntyveriet natt til onsdag, er 24-åringen tidligere domfelt for flere biltyverier. I juli i år ble han i Rana herredsrett dømt til seks måneders fengsel, hvorav 60 dager betinget, for uaktsom kjøring med et stjålet vogntog. Vogntoget stjal han i Rana, og på sin ville ferd inn i Sverige kjørte 24-åringen blant annet ved flere tilfeller på gal side av veien.

Rana-dommen omfattet også to tilfeller av tyveri av vanlige biler.
24-åringen stakk lørdag av fra Nordland psykiatriske sykehus sammen med en 27-årig kvinnelig medpasient, etter at de hadde skrudd ut et vindu. Da han rømte, var 24-åringen fortsatt ikke politiavhørt om tyveriet av panservogna.

Etterlyses

Flere politipatruljer ble satt inn i jakten på 24-åringen umiddelbart etter rømningen lørdag, men uten resultat. I løpet av helga og i går gikk det ut etterlysning til alle landets politikamre, Forsvaret, Luftfartsverket, grensestasjonene og Kripos i Norden.

- 24-åringen og hans medpasient kan befinne seg i Sverige. Ifølge våre informasjoner skal de ha ytret ønske om å dra dit, sier Gregusson til Dagbladet.