Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pansrede biler til politiet

Ti år etter Nokas-ranet får samtlige politidistrikt i Norge pansrede biler.

HELE NORGE:  Nå får samtlige politidistrikt i Norge egne pansrede kjøretøy.
Foto: Justisdepartementet
HELE NORGE: Nå får samtlige politidistrikt i Norge egne pansrede kjøretøy. Foto: Justisdepartementet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I april 2004 slo tungt bevæpnede ranere til mot Nokas i Stavanger. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept  av ranerne.

Gjerningsmennene kom unna med 57,4 millioner kroner i ransutbytte, hvilket gjør dette til norgeshistoriens største.

 Kort tid etter var politikerne enige om at det måtte kjøpes inn pansrede kjøretøy til samtlige politidistrikt i Norge.

10 års venting - Det er svært gledelig at pansrede kjøretøy nå kommer til hver politidistrikt, sier justisministrer Anders Anundsen til Dagbladet.

Men det har tatt tid, før samtlige politidistrikt nå får egne pansrede biler.

Verken Bondevik 2 regjeringen med Odd Einar Dørum som justisminister, eller Knut Storberget og Grete Faremo som var justisministere i Jens Stoltenbergs regjering fikk de pansrede bilene på plass.

- Dette har vært viktig for meg å få på plass. Prosessen har gått tregt, men nå er endelig klart, sier Anders Anundsen.

Samtlige distrikt I løpet av en måneds tid vil også Agder, Asker og Bærum, Follo, Gudbrandsdal, Hedmark, Nordmøre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Sunnmøre, Søndre Buskerud og Vestoppland politidistrikter ha egne pansrede kjøretøy.

GODT FORNØYD: Justisminister Anders Anundsen er glad for at pansrede kjøretøy nå kommer på plass i samtlige politidistrikt i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl
GODT FORNØYD: Justisminister Anders Anundsen er glad for at pansrede kjøretøy nå kommer på plass i samtlige politidistrikt i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Politidirektoratet har forhandlet fram en avtale med Forsvaret. Vi leier i første omgang bilene for tre år, med en opsjonsavtale om å forlenge leiene for ytterligere to år og deretter kjøp, sier justisminister Anders Anundsen.

De pansrede kjøretøyene er skuddsikre og vil bli brukt i såkalte skarpe situasjoner.

- Nå vil samtlige politidistrikt i Norge ha egnede kjøretøy. Biler som kan brukes i skarpe situasjoner, noe som er helt nødvendig for sikkerheten til mannskapene, sier justisminister Anders Anundsen til Dagbladet.

Overfor Dagbladet medgir justisministeren at det har tatt alt for lang tid å få de pansrede kjøretøyene på plass.

 SIKKERHET : Agder, Asker og Bærum, Follo, Gudbrandsdal, Hedmark, Nordmøre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Sunnmøre, Søndre Buskerud og Vestoppland politidistrikter får nå egne pansrede kjøretøy.
Foto: Justisdepartementet
SIKKERHET : Agder, Asker og Bærum, Follo, Gudbrandsdal, Hedmark, Nordmøre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Sunnmøre, Søndre Buskerud og Vestoppland politidistrikter får nå egne pansrede kjøretøy. Foto: Justisdepartementet Vis mer
Hele Norges coronakart