Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pant og vaffelsalg finansierer beredskapen i norske fjell

- Må ha mer støtte fra det offentlige. 

VIL HA MER STØTTE: Norsk folkehjelp vil ha mer støtte til redningsoppdrag i den norske fjellheimen. Her ved Preikestolen har mang en kald turist blitt hentet ned av de frivillige. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
VIL HA MER STØTTE: Norsk folkehjelp vil ha mer støtte til redningsoppdrag i den norske fjellheimen. Her ved Preikestolen har mang en kald turist blitt hentet ned av de frivillige. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frivillige redningstjenester må betale mye fra egen lomme når turister trosser vær og vind for å se norske naturattraksjoner.

Antall redningsoppdrag i Norge er doblet på 10 år. Det gir landets frivillige redningstjenester store utfordringer.

- Vi er der året rundt og døgnet rundt, i dårlig vær og i fint vær. Det er i Norges interesse at folk tar i bruk naturen, men paradokset er at det ikke satses nok for å ha en forsvarlig redningstjeneste, sier Jon Halvorsen, enhetsleder for redningstjeneste og førstehjelp i Norsk Folkehjelp til Dagbladet.

Uværet på Vestlandet har ført til mange redningsaksjoner, iverksatt for å redde kalde og medtatte turister, som til tross for det elendige været besøkte Preikestolen og Trolltunga.

UTFORDRINGER I FJELLET: Antall redningsoppdrag i Norge er doblet på 10 år. Det gir landets frivillige redningstjenester store utfordringer sier Jon Halvorsen i Norsk Folkehjelp. Foto: Privat
UTFORDRINGER I FJELLET: Antall redningsoppdrag i Norge er doblet på 10 år. Det gir landets frivillige redningstjenester store utfordringer sier Jon Halvorsen i Norsk Folkehjelp. Foto: Privat Vis mer

Får for lite statlige penger

Halvorsen sier at justisdepartementet, som er ansvarlig for all beredskap i Norge, også er ansvarlig for beredskapen i fjellet. Men han mener at norsk beredskap i dag først og fremst handler om terrorbekjempelse.

- Beredskapsfokuset i Norge i dag ligger i Oslo. Men de frivillige organisasjonene er opptatt av hele resten av landet, og de lokale ressursene kommer alltid først til stedet, sier Halvorsen.

Det var kaos på stien opp til majestetiske Preikestolen mandag, og for første gang i historien ble stien opp til turistmålet stengt. En rekke turister var nedkjølt, barn gråt og måtte bæres ned, og flere turister var skadet. Årsaken var et ufyselig vær med vind, regn og periodevis null sikt. Norsk Folkehjelp tror de berget liv.

De norske frivillige redningsorganisasjonene får til sammen et årlig tilskudd på omtrent 20 millioner kroner årlig. Omtrentlig er det snakk om kanskje 2000 kroner per frivillig mannskap, anslår Halvorsen, og legger til at innholdet i sekken til en frivillig gjerne koster mellom 20 og 30 tusen kroner.

I 2014 samlet frivillige hjelpeorganisasjoner seg bak et felles krav om å øke den årlige statsstøtten fra 19 til 65 millioner kroner. Samme år uttalte statsminister Erna Solberg (H) at uten frivillighet blir Norge fattigere. Men noe mer penger har Norsk Folkehjelp foreløpig ikke sett noe til.

Pant og vaffelsteking

- Frivilligheten må ikke være fullfinansiert, men litt mer hadde monnet mye, sier Halvorsen.

- Nå må de frivillige må steke så og så mange vafler, pante så og så mange flasker. Da gidder kanskje ikke fjellfanten å være frivillig lengre. For å tilpasse oss det, må vi ha litt mer støtte fra det offentlige.

Også samhandlingen med politiet mener Halvorsen kunne ha vært bedre. Halvorsen sier at politiet ikke priorierer øvelser sammen med de frivillige organisasjonene, som er nødt til å ha øvelser utenfor vanlig kontortid, fordi de frivillige har full jobb.

- Det er ingen tvil om at redningsorganisasjonene gjør en viktig og uvurderlig innsats i fjellet, og derfor får de støtte. De får cirka 20 millioner årlig fra justisdepartementet, og det er vesentlig høyere enn for noen år siden, sier statssekretær Gjermund Hagesæter i Justisdepartementet til Dagbladet.

- Vurderer dere å øke bevilgningene til de friville redningsorganisasjonene?

- Det må vi komme tilbake til i budsjettsammenheng, vi holder på med 2017-budsjettet nå, men det økonomiske handlingsrommet er mindre nå enn tidligere, blant annet på grunn av fallet i oljeprisen, sier Hagesæter.

Høy belastning

I løpet av de siste ukene har Røde Kors hatt nærmere ti aksjoner mot Trolltunga. Natt til onsdag måtte en 73 år gammel mann reddes ned fra fjellet. Og natt til tirsdag ble Odda Røde Kors kalt ut etter at et turfølge hadde fått problemer på stien inn til Trolltunga.

Halvorsen mener at turistnæringa ikke har et like stort ansvar for å sikre beredskapen i fjellet. Men de må informere de reisende.

- Det vi har sett de siste åra er lokal høy belastning. Man sliter på naturen på noen bestemte veldig naturskjønne steder sånn som Besseggen, Trolltunga og Preikestolen. Her kunne turistnæringen kanskje gjort tiltak.

- Men dypest sett så tror jeg at den norske folkesjela trenger å kunne møte uberørt natur. Turistene også. Så da er nødvendigvis terrenget krevende og værforholdene endrer seg fort. Det er helt usannsynlig at vi ikke vil ha noen redningsaksjoner i norske fjell, sier han.

Ber turistnæringa ta ansvar

Beredskapen og promoteringen av turistmålene står ikke i stil, mener Sindre Bø, som har tjue års fartstid i Rogaland Alpine redningsgruppe, og en mastergrad i samfunnssikkerhet og beredskap.

Han mener det er urettferdig at reiselivsnæringen tjener penger på turisme, men lar frivillige bruke fritiden sin på å redde turister som trenger hjelp i fjellet.

KRITISERER TURISTNÆRINGA: Bø mener at de frivillige organisasjonene sitter med for mye av ansvaret i dag, og de er veldig flinke. Men de bør få slippe å bruke så mye tid på å samle inn penger og drive lotteri. Foto: Privat
KRITISERER TURISTNÆRINGA: Bø mener at de frivillige organisasjonene sitter med for mye av ansvaret i dag, og de er veldig flinke. Men de bør få slippe å bruke så mye tid på å samle inn penger og drive lotteri. Foto: Privat Vis mer

- Jeg syns at staten bør ha det største ansvaret, men reiselivsnæringen bør i større grad være med på å bidra til beredskap og sikkerhet for gjestene sine.

Bø mener at de frivillige organisasjonene sitter med for mye av ansvaret i dag, og de er veldig flinke. Men de bør få slippe å bruke så mye tid på å samle inn penger og drive lotteri.

- For eksempel er det ganske idiotisk at organisasjonene må betale moms til staten på utstyr de trenger, samtidig som de jobber gratis for staten.

Rokker ved folkesjela

I løpet av sommeren har Bø skrevet flere innlegg på Facebook der han tar tak i tematikken, og han kan fortelle at engasjementet han opplever er helt vilt.

- Jeg tror dette rokker ved den norske folkesjela. Folk føler at dette er veldig urettferdig, de identifiserer seg med de frivillige som nå får en så stor belastning.

Mannen med lang erfaring i Rogaland Alpine redningsgruppe, tror det i verste fall kan bli nødvendig å regulere de mest utsatte turistmålene som Trolltunga, Preikestolen, Besseggen, samt andre steder i Lofoten og i Jotunheimen der de opplever det samme.

- I nasjonalparker i noen land er det inngangspenger. Man må kanskje tenke litt annerledes rundt fri ferdsel på disse turistmagnetene, sier Bø.

Justisdepartementet erkjenner at flere turister, hvis det er uforsiktige turister, kan betyr flere oppdrag for redningstjenestene. Statssekretær Hagesæter påpeker at sier organisasjonene får dekket reelle kostnader som bensin på redningsaksjoner, og påpeker at de også er koblet på det nye nødnettet.

- De frivillige organisasjonene har nå fått nødnett, og både terminaler og abonnement dekkes. Det betyr at de kan holde kontakt med andre frivillige redningsorganisasjoner og nødetater.

- Vi mener at man har mer øvelser og samvirke med politiet enn man hadde tidligere, og nødnettet er et gedigent løft i forhold til samhandling, sier Hagesæter til Dagbladet.

- Vi mener beredskapen i fjellet er ivaretatt, selv om noe helt sikkert kan bli bedre. Det er bestilt nye redningshelikoptre som skal erstatte Sea King, og det første blir levert våren 2017 og er operativt tidlig i 2018. Det er redningshelikopter som er mer morderne og har bedre utstyr, større rekkevidde, større hastighet og bedre kapasitet, sier Hagesæter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!