Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pantsetter huset for datteren vår

Håper scientologene i Narconon kan redde deres narkomane datter (29).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sammen med mannen Frode (58) har Else Jakobsen (58) tatt opp lån for å betale 35 000 kroner i måneden for å sende datteren Hege Jakobsen (29) til den omstridte behandlingen i Danmark. 

- Narconon er vår siste sjanse. Norge har gitt opp rusmisbrukerne. Behandlingsplassene legges ned, mens de narkomane skal kureres med mer piller, sier moren til Dagbladet.no.

50 norske rusmisbrukere har de siste syv åra blitt sendt til Danmark for å behandles av Narconon. 

Vasker hjernen
Senterets program baseres på læren til scientologikirkens grunnlegger L. Ron Hubbard. Kirken er blitt beskyldt for hjernevasking, og sterkt kritisert for kontroversielle tester og dyre kurs.

-  Jeg vet at noen anklager oss for å drive med hjernevasking. Til dem vil jeg si: Vi vasker ut alt i hjernene som har med stoff å gjøre, sier daglig leder for Narconon Danmark, Ole Thiemer, til Dagbladet.

Han understreker at Narconon og Scientologikirken er to uavhengige organisasjoner. Behandlingen går blant annet ut på daglige badstueopphold på opptil 4,5 timer og inntak av store mengder vitaminer,for å rense kroppen for lagrede russtoffer. 

-  50 nordmenn har deltatt. Hver behandlingsplass koster mellom 180 000 og 200 000 kroner. Ifølge Narconons egne tall har over 20 nordmenn fått 3,6 millioner kroner i støtte fra sosialkontor, helseregion eller sin lokale kommune for å delta i programmet.

Med hjelp av foreldrene søkte Hege om å få dekket Narconon-oppholdet av Helse Øst. Hun fikk avslag fordi hun står på venteliste til en behandlingsinstitusjon i Norge. 

-  Men der kan hun komme inn først i oktober. Vi vet ikke engang om hun hadde levd så lenge. 

image: - Pantsetter huset for datteren vår

Økonomisk ruin

Gjennom låneopptak har foreldrene Jakobsen skaffet nok penger til å finansiere fire måneder ved det danske senteret. 

-  Vi får se hva vi gjør vi videre. Dette kan bli en økonomisk ruin, og vi låner osstil fant. Men det er uansett billigere enn hva den norske stat betalte for hennes forrige opphold ved en norsk institusjon, sier mamma Else.

Men norske eksperter advarer mot behandlingsopplegget.

- Dette er jo ren bløff og rent kvakksalveri, sier rusforsker Hans Olav Fekjær.

Han mener Narconon seiler under falskt flagg.

- Dette er grunnlagt av scientologene, som framstår som en rar religiøs sekt. Det som er provoserende, er at de later som å være faglige og forskningsbaserte. Det er jo bare bløff, sier Fekjær.

Provosert over kritikk

Else Jakobsen er provosert over kritikken til Fekjær.

- Hvis Fekjær har en annen løsning, vær så snill å komme med den. I Norge fikk hun et pilleglass, og jeg fikk følelsen av at hun satt alene på et rom resten av dagen. På Narconon er det alltid noen der for henne som følger henne opp, sier hun.

Datteren kom inn på Narconon-senteret i januar i år. Da foreldrene besøkte henne før påske, kjente de henne knapt igjen.

- Vi hørte henne le slik hun ikke har gjort på ti år, en latter vi trodde vi aldri skulle høre igjen.

Åpner i Norge

Hun er fortvilt over norske myndigheters manglende støtte til å få en motivert 29-åring ut av misbruket. Foreldrene har nå lånt nok penger til å finansiere fire måneder ved det danske behandlingssentret.

I framtida kan også flere velge samme løsning som Heges mamma. Nå åpner Narconon også tilbud i Norge.

- I første omgang åpner vi i Fredrikstad, men på lengre sikt ønsker jeg og hjelpe andre å åpne sentre, sier Jorunn Johansen (50) til Dagbladet. Hun utdanner seg nå som autorisert Narconon-instruktør i Danmark.

<B>OMSTRIDT BEHANDLING</B>: Her behandles norske Hege Jakobsen (29) av scientologer i Danmark.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media