ÅPNER FOR Å DROPPE FOLKEAVSTEMNING: Den greske statsministeren George Papandreou åpner for å dropep folkeavstemningen. Foto: Reuters/Thierry Roge/Scanpix
ÅPNER FOR Å DROPPE FOLKEAVSTEMNING: Den greske statsministeren George Papandreou åpner for å dropep folkeavstemningen. Foto: Reuters/Thierry Roge/ScanpixVis mer

Papandreou åpner for å droppe folkeavstemning

Om opposisjonen stiller seg bak EUs kriseplan i nasjonalforsamlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou åpner opp for å droppe den kontroversielle folkeavstemningen dersom han får opposisjonens støtte i nasjonalforsamlingen, melder nyhetsbyrået AP.

Papandreou har snudd kraftig etter at medlemmer av eget parti og opposisjonen krevde at han gikk av slik at de kunne godta krisepakken fra EU og IMF.

- Folk har tatt til fornuft - Jeg vil være fornøyd selv om vi ikke har noen folkeavstemning, noe som aldri var noe mål i seg selv. Jeg er glad for at all denne debatten i det minste har fått folk til å ta til fornuft, sa Papandreou i en tale til nasjonalforsamlingen torsdag, ifølge en tekst som ble delt ut til pressen.

Han roste også opposisjonen for å støtte kriseplanen, men nå vil han også at de stemmer for planen i nasjonalforsamlingen.

Papandreou ønsker nå samtaler med opposisjonen for å skape en bredere politisk plattform. To sentrale medlemmer i regjeringspartiet PASOK har fått i oppgave å innlede samtalene. Han vil også selv ta initiativ til samtaler med den konservative opposisjonslederen Antonis Samaras.

Ifølge Papandreou er det ikke aktuelt å diskutere Hellas' medlemskap i eurosonen. Han avviser også nyvalg ettersom han mener det vil øke faren for at den greske statskassen går tom.

Børsene snudde skarpt Kort tid etter at teksten ble delt ut, snudde børsene kraftig - etter at de har stupt siden Papandreou kom med forslaget, melder nyhetsbyrået.

Tirsdag falt Oslo børs kraftig med 4,24 prosent til 367,94 poeng. I dag åpnet i dag med et fall på om lag to prosent, men begynte å stige. I 17-tida hadde børsen steget til 382,79 poeng - en økning på rundt to prosent siden børsen åpnet i dag morges.

Dagbladet kommer med mer.