GAMBLER: Hellas statsminister George Papandreou gambler når han legger EUs kriseplan ut for folkeavstemning, mener ekspert. Her sitter statsministeren i samtale med den greske presidenten Karolos Papoulias etter et møte i presidentpalasset 27. oktober. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI/SCANPIX
GAMBLER: Hellas statsminister George Papandreou gambler når han legger EUs kriseplan ut for folkeavstemning, mener ekspert. Her sitter statsministeren i samtale med den greske presidenten Karolos Papoulias etter et møte i presidentpalasset 27. oktober. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI/SCANPIXVis mer

- Papandreou med farlig spill

Gambler høyt når han legger EUs kriseplan ut for folkeavstemning, mener ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er svært lite glad for denne beslutningen, sier sjefen for tankesmia ELIAMEP i Aten, Thanos Dokos til NTB.

Press både fra befolkningen og internt i sosialistpartiet er årsaken til at den greske statsministeren varsler folkeavstemning.

- Giorgos Papandreou mener dette er en måte å legitimere regjeringens politikk. Han presser nå også opposisjonen til å ta en klarere posisjon. Men statsministeren spiller et farlig spill og gambler stort på et ja, sier Dokos.

- Hvorfor januar? Han skjønner ikke hvorfor statsministeren skyver folkeavstemningen så langt fram som til januar.

- Frem til avstemningen vil det ikke bli tatt noen beslutninger, og privat sektor vil ikke inngå avtaler om å bidra. Usikkerheten og ustabiliteten kan forverres, sier Dokos.

- Hvorfor ikke ha avstemningen om 15 dager? Regjeringen kaster bort verdifull tid med dette, mener han.

Eurokollaps Dokos mener utfallet av folkeavstemningen er usikkert.

- Om de ser på den som et ja eller nei til eurosonen, stemmer de ja. Dersom den blir sett på som et tillitsvotum for regjeringen, kan det bli nei. Men dette blir ingen rasjonell debatt eller avstemning for folk.

Selv mener han et nei øker risikoen betraktelig for en oppsplitting av eurosonen

- Men blir det et ja-flertall får vi en siste sjanse til å få orden i eget hus, sier Dokos til NTB.

Nyvalg Hellas' konservative opposisjonsleder ba tirsdag om at det skrives ut nyvalg på grunn av kunngjøringen om en folkeavstemning om EUs plan for å få landet ut av gjeldskrisen.

- Valg er en nasjonal nødvendighet, sier Antonis Samaras, leder for opposisjonspartiet Nea Demokratia, ifølge Reuters.

Uttalelsen kom etter at han hadde et møte med president Karolos Papoulias.

Samaras mener at en folkeavstemning vil sette det greske EU-medlemskapet i fare og han kaller vedtaket for et «opportunistisk eksperiment»

(NTB).