GRESK KRISE: Statsminister Georgios Papandreou skal danne ny regjering. Foto: EPA
GRESK KRISE: Statsminister Georgios Papandreou skal danne ny regjering. Foto: EPAVis mer

Papandreou med ny regjering

Hellas balanserer på kanten av stupet og statsminister Georg Papandreou skal danne ny regjering og på nytt be om parlamentarisk tillit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansmarkedene «lukter blod» og spekulerer i gresk konkurs. I EU krangler man om hva som må gjøres med Hellas. Onsdag kveld sluttet titusener av demonstranter seg til den tredje allmenne streiken i år og samlet seg på Syntagma-torget i Athen og forsøkte å stenge adkomsten til parlamentet. Det endte i noen av de voldsomste sammenstøtene mellom politi og demonstranter på mer enn et år.

Renta på ti års greske statsobligasjoner står nå på 18,4 prosent, et fantastisk tilbud til alle som elsker spenning og god avkastning på sparepengene. For Hellas, med snart 160 prosent av brutto nasjonalprodukt i gjeld, er det nærmest ubetalelig. Men statsminister Georg Papandreou kjemper videre.

«Pliktens vei» - I morgen vil jeg danne ei ny regjering, og så vil jeg be om avstemning om tillit, kunngjorde han.

Debatten om den nye regjeringa og politikken ventes å begynne søndag kveld og være ferdig til avstemning før midnatt tirsdag, ifølge kilder i parlamentet, melder Reuters.

I går kveld sa statsministeren at han vil fortsette på samme kurs.

- Dette er pliktens vei, sa han.

Papandreou kunngjorde først at han ville gå av. Så forsøkte først å danne nasjonal samlingsregjering, med sitt eget sosialdemokratiske parti, PASOK, og det konservative Nytt Demokrati som hovedpillarer. Men Antonis Samaras, lederen i Nytt Demokrati, forlangte da å gjenoppta forhandlingene med EU, Pengefondet og Euro-banken om hjelpepakken til Hellas og de greske sparetiltakene. Da valgte Papandreou i stedet å danne ny regjering.

EU splittet I EU er man fortvilte over at grekerne, regjering og opposisjon, ikke kan samle seg om å håndtere den økonomiske krisa og i stedet velger å skape politisk krise i tillegg.

Dessuten er EU helt splittet i hva man må gjøre med Hellas. I fjor fikk Hellas en hjelpepakke på 110 milliarder euro. Nå er det snakk om enda en hjelpepakke. Tyskland vil ikke punge ut igjen, hvis ikke de bankene som har vært så lettsindige å låne Hellas så mye penger, vil ta en del av tapet. I så fall kan bankvesenet, først i Hellas og så i andre land ligge tynt an.

Euro-banken tror dette kan sette hele euro-samarbeidet i fare, fordi frykten i finansmarkedene kan spre seg videre utover til andre land. Euro-banken sjøl sitter med greske obligasjoner for 49 milliarder euro.

«Lukter blod» Ifølge et dokument som har lekket ut fra et møte i EU-kommisjonen, skal presidenten, José Manuel Barroso, sagt at han er mye mer bekymret for krisa i Hellas og euro-samarbeidet nå enn han var i fjor. Markedene vil «lukte blod» på grunn av spliden i EU, skal han ha bemerket.

Toppmøtet, med alle stats- og regjeringssjefene i EU, 23. og 24. juni kommer nå til å bli et nytt krisemøte om Hellas og euroen, hvor presset for å komme til enighet vil bli overveldende. Men EU utsetter vedtaket om en ny krisepakke til Hellas til 11. juli, opplyser økonomikommissær Olli Rehn.