FIKK TILLIT: Statsminister Giorgos Papandreou fikk den greske nasjonalforsamlingens tillit i kveld. Foto: Yiorgos Karahalis / Reuters / Scanpix
FIKK TILLIT: Statsminister Giorgos Papandreou fikk den greske nasjonalforsamlingens tillit i kveld. Foto: Yiorgos Karahalis / Reuters / ScanpixVis mer

Papandreou vant kveldens avstemning

Statsminister Giorgos Papandreou fikk den greske nasjonalforsamlingens tillit i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet / NTB): Greske politikere har fått kniven på strupen. Uten nye budsjettkutt, skatteøkninger og privatisering av statlige selskaper og eiendommer — ingen flere penger fra EU og Det internasjonale pengefondet.

I kveld fikk den nye regjeringen nasjonalforsamlingens tillit, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Da får den sannsynligvis vedtatt spareplanene i neste uke, har analytiker Platon Monokroussos ved Eurobank tidligere uttalt til nyhetsbyrået AFP.

Mer enn halvparten av 300 parlamentsmedlemmene støttet den sosialistiske regjeringen til statsminister George Papandreou i den helt avgjørende tillitsvoteringen i nasjonalforsamlingen ikveld.

Ultimatum EU ga tidligere i uken Hellas et ultimatum og sa at milliardhjelpen landet er avhengig av, ikke kommer før de økonomiske reformene er vedtatt. Hellas må ha rundt 95 milliarder kroner for å betale gjeld som forfaller i midten av juli.

EU-kommisjonen strakte tirsdag ut en hånd til Hellas og åpnet for at landet kan få raskere tilgang til penger fra flere av EUs regionale fond.

- Hellas kan få tilgang til et betydelig beløp fra EU, sier president Jose Manuel Barroso i Kommisjonen, ifølge BBC.

20,4 millioner euro er øremerket Hellas i perioden 2007-2013. Barrosos idé skal være å fremskynde utbetalinger og å senke kravene til delfinansiering.

Demonstrasjoner Samtidig som de folkevalgte forberedte seg på å si ja eller nei til Hellas' nye sosialdemokratiske regjering, begynte demonstrantene å innta plassen foran nasjonalforsamlingen i Aten.

- Vi vil ha en løsning på gjeldskrisen uten mer lån fra EU og IMF. Deres program rammer alle hardt, og over halvparten av gjelden er ulovlig. Den består av penger som har gått til korrupsjon, ikke til Hellas, sier Giorgos Prentzas, en 39-årig arbeidsrettsjurist fra Aten, til TT.

Han har deltatt i protestmøtene flere dager i uken siden slutten av mai, og han mener at myndighetene har gjort altfor lite for å stille korrupte politikere og tjenestemenn til ansvar.

Drastiske kutt Papandreou satt mandag i møter med EU-representanter der han lovet å forsøke å presse gjennom kuttene til tross for den utbredte motstanden.

Kuttene som skal vedtas, kommer i tillegg til tidligere store nedskjæringer som har ført til lavere lønn og pensjoner. I denne runden dreier det seg om 28 milliarder euro i løpet av fem år, samtidig som staten skal skaffe seg penger ved å selge ut statlig virksomhet.

Vil overgå EU og IMFs krav Hellas vil vedta en «nasjonal gjenvinningsplan» som vil gå lenger enn EU og IMF krever for å overføre neste del av lånesummen, ifølge landets nye finansminister.

- Vi har viljen og forpliktelsen til å formulere et parallelt program som gjør det mulig for oss å få til bedre resultater, sa finansminister Evangelos Venizelos i et innlegg i nasjonalforsamlingen tirsdag der han ba forsamlingen gi regjeringen tillit for å styrke den foran avgjørende forhandlinger med kreditorene.

Ifølge Venizelos vil regjeringen gå inn for «bredere og raskere» kostnadskutt enn det man har snakket om i samtalene med kreditorene.

Han lovet også skatteendringer og en serie tiltak som vil støtte opp om en positiv utvikling.

DEMONSTRERER: - Vi vil ha en løsning på gjeldskrisen uten mer lån fra EU og IMF, sier Giorgos Prentzas, en 39-årig demonstrant, som i flere dager har deltatt på protestmøter sammen med andre som mener at myndighetene har gjort altfor lite for å stille korrupte politikere og tjenestemenn til ansvar. Nå i kveld er det fredelige demonstrasjoner på Syntagma-plassen utenfor det greske parlamentet hvor den helt avgjørende tillitsvoteringen over den nye regjeringen til Giorgios Papandreou foregår. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / Scanpix
DEMONSTRERER: - Vi vil ha en løsning på gjeldskrisen uten mer lån fra EU og IMF, sier Giorgos Prentzas, en 39-årig demonstrant, som i flere dager har deltatt på protestmøter sammen med andre som mener at myndighetene har gjort altfor lite for å stille korrupte politikere og tjenestemenn til ansvar. Nå i kveld er det fredelige demonstrasjoner på Syntagma-plassen utenfor det greske parlamentet hvor den helt avgjørende tillitsvoteringen over den nye regjeringen til Giorgios Papandreou foregår. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / Scanpix Vis mer