Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pape blir i Arbeiderpartiet

- Demokrati er også selvstendige vurderinger, sier ambassade-utbryteren.Delta i Pape-debatten her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ambassadeutbryter Tom Pape står i mot presset fra sitt eget styre i Oslo Arbeiderparti. Før dagens bystyremøte fortalte han Aps gruppeleder Rune Gerhardsen at han fortsetter som medlem av Arbeiderpartiet og som nestleder i finanskomiteen i Oslo.

- Jeg fortsetter selvfølgelig. Jeg har registrert at det er motstridende signaler fra partimedlemmer også i kjølvannet av ambassadevedtaket. Jeg velger å lytte til de som støtter meg, sier Pape til Dagbladet.no.

Han betegner vedtaket i styret i Oslo Ap i går som \'sjeldent sterke ord\'.

- Jeg kan ikke huske noe tilsvarende i de om lag 20 årene jeg har tillitsverv for Arbeiderpartiet, sier Pape.

Styreleder i Oslo Ap, stortingsrepresentant Jan Bøhler, har gått langt i å karakterisere Pape som udemokratisk fordi han ikke lot seg føye av partipisken og brøt ut med eget standpunkt i ambassadesaken.

- Udemokratisk mot hvem, spør Pape etter at demokratidebatten har rast i og rundt Oslo Arbeiderparti siden USAs ambassade ble vedtatt flyttet ut av sentrum til Huseby.

- Jeg har lenge før vedtaket sagt at jeg var i tvil om lokalisering av ambassaden. Jeg kom i en situasjon der jeg måtte ta hensyn til egne vurderinger - jeg er ikke 1.000 prosent valgt for et parti. I brevet fra Utenriksdepartementet noen dager før bystyremøtet kom det klart fram at det kun var to alternativer for den amerikanske ambassaden i Oslo: nybygg på Huseby eller mer sikring av dagens ambassade. Og min overbevisning er at byen er MINST tjent med en festning i sentrum, sier Pape.

Press?

- Har du blitt presset av Regjeringen eller den sentrale partiledelsen i denne saken?

- Jeg har hatt et selvstendig standpunkt i denne saken, og har overhodet ikke oppfattet noe press. Statsminister og partileder Jens Stoltenberg har ikke tatt kontakt med meg.

- Har regjeringen blitt presset av Norges fremste allierte USA for å få ny ambassadebygning på Huseby?

- Jeg er ikke kjent med noen konspirasjonsteorier, sier Tom Pape.

Heltidspolitikeren fra Grunerløkka har ikke vurdert sin politiske framtid utover inneværende bystyreperiode, som varer fram til 2007. Han har ikke vurdert om stillingen er styrket eller svekket i lokalpartiet foran en ny nominasjonsprosess.

Kuvendingen fra Pape i forhold til egen partigruppe og Venstre vararepresentant Ane Willumsen førte til bystyret falt ned på Huseby med en stemmes overvekt. Huseby-tilhenger Willumsen ble innkalt i 12. time fordi fast representant Jennie Johnsen ble sykmeldt. Johnsen hadde bestemt seg for å stemme for Drammensveien.

Willumsen fikk mye kjeft fra partifeller for å ha brutt med sin partigruppe, og hun har gitt beskjed om at hun ikke stiller til valg neste gang.

DRAMATISK DAG Tom Pape i Oslo bystyre 7. desember da han bryter med Arbeiderpartiets gruppe og stemmer for USA-ambassade til Huseby

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!