DREPT: Amerikanske Martin Durham ble funnet skutt og drept i sitt hjem i Michigan i USA i fjor sommer. Nå mener familien at hans papegøye Bud vet hva som skjedde drapskvelden. Foto: Privat
DREPT: Amerikanske Martin Durham ble funnet skutt og drept i sitt hjem i Michigan i USA i fjor sommer. Nå mener familien at hans papegøye Bud vet hva som skjedde drapskvelden. Foto: PrivatVis mer

Papegøyen gjentar tre ord igjen og igjen. Nå kan den bli vitne i drapssak

Amerikanske Martin Durham ble skutt og drept i sitt hjem i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreldrene til Martin Duram, som ble skutt og drept i sitt hjem i Michigan i USA i fjor, tror de har funnet et vitne til det brutale drapet. De mener Martins jakopapegøye Bud kan vise seg å bli kronvitnet i rettssaken.

Duram, som ble 45 år gammel, ble skutt fem ganger i sitt hjem i Ensley Township i Michigan i mai 2015. Da politiet kom til stedet fant de også det de trodde var liket av Durams kone, som var skutt i hodet. Én time seinere oppdaget de derimot at kona fortsatt var i live, melder Wood TV, som først omtalte videoen.

Notater fra etterforskningen viser nå at politiet mistenker kona for drapet på Martin Duram, før hun forsøkte å ta sitt eget liv, ifølge Wood TV.

«Don't fucking shoot» Nå mener Martin Durams foreldre, Lillian og Charles, at de kan ha funnet et kronvitne: Jakopapegøyen Bud. Fuglen tilhørte drapsofferet og hans kone, og på et videoopptak som skal ha blitt innspilt noen uker etter drapet kan man høre fuglen komme med noen oppsiktsvekkende utsagn:

«Don't fucking shoot», eller «ikke skyt, for faen» på godt norsk, gjentar papegøyen flere ganger i videoen, som har vakt oppsikt i amerikanske medier.

- Den fuglen gjentar alt folk sier, og han har en skitten munn, sier Lillian Duram, til Wood TV.

Hun sier fuglen alltid har etterlignet både Durham og hans kone.

- Jeg tror han var til stede og husker det som skjedde. Nå forteller han om det, sier drapsofferets far, Charles Duram.

Tvilsomt Drapsofferets eks-kone, som nå tar vare på papegøyen, har også sagt at hun mener Bud er et sannhetsvitne. Men amerikanske jurister tviler på om papegøyen kan brukes som vitne i en eventuell retssak.

- Det er naturlig å undersøke det i arbeidet med denne saken, men jeg tviler sterkt på at det finnes noe rettspraksis for dette, sier den amerikanske statsadvokaten Robert Springstead til nyhetsbyrået AP.

Ingen er siktet i saken, som fortsatt etterforskes.

- Så fort jeg mottar dokumentene fra etterforskningen, vil jeg bestemme hvorvidt noen skal tiltales. Jeg vil tro at det skjer i løpet av noen få uker, sier han videre.

Jakopapegøyer, også kjent som grå papegøyer, er kjent for å være lette å lære opp. Papegøyen Alex, som døde i 2007, ble trent opp til å snakke av forsker Irene Pepperberg. Alex klarte å ytre hva som var forskjellen mellom to objekter.

Når Pepperberg holdt opp to figurer foran Alex og spurte den hva som var forskjellen mellom dem, svarte den: «form», «farge» eller «ingenting».

TROVERDIG VITNE? Foreldrene til drepte Martin Duram mener hans papegøye Bud, var det eneste vitnet til drapet. Bildet viser jakopapegøyen Alex, som ble trent opp til å snakke og å gjenkjenne former. Foto: AFP / Brandeis University
TROVERDIG VITNE? Foreldrene til drepte Martin Duram mener hans papegøye Bud, var det eneste vitnet til drapet. Bildet viser jakopapegøyen Alex, som ble trent opp til å snakke og å gjenkjenne former. Foto: AFP / Brandeis University Vis mer