Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg på G7-møte:

Påpeker én stor utfordring knyttet til Trumps Russland-forslag

På vei til G7-møtet fredag, talte Donald Trump for å invitere Russland inn i varmen igjen. Erna Solberg er skeptisk.

I CANADA: Statsminister Erna Solberg (H) er denne i Quebec for å besøke G7-toppmøtet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I CANADA: Statsminister Erna Solberg (H) er denne i Quebec for å besøke G7-toppmøtet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/QUEBEC (Dagbladet): Mens Donald Trump har langet ut mot sine nære allierte i G7-gruppa, benyttet han også anledningen til å foreslå å trekke Russland og Vladimir Putin inn i varmen igjen.

Landet ble formelt en del av G8 i 2006, men ble så ekskludert fra gruppa etter annekteringen av Krim-halvøya i 2014.

- Russland bør være til stede på dette møtet. Hvorfor avholder vi et møte uten dem, spurte Trump de frammøtte reporterne og fulgte opp:

- Selv om dere liker det eller ikke - og dette er kanskje ikke politisk korrekt - har vi en verden å styre. De kastet Russland ut av G7-gruppen, men vi bør invitere dem tilbake fordi vi bør ha dem ved forhandlingsbordet, sa Trump ifølge The New York Times.

Storbritannias statsminister, Theresa May, mener derimot at før Russland kan komme tilbake, må G7-landene forsikre seg om at de har endret seg siden annekteringen i 2014.

Skeptisk Solberg

Erna Solberg er invitert som den første norske statsministeren noensinne til å snakke med den mektige gruppa av demokratiske og økonomiske stormakter. Hun mener G7-landene selv må avgjøre om Russland bør trekkes inn i varmen igjen.

- Russland er et viktig land i mange konflikter rundt omkring i verden. Det er viktig land å ha med for å få løsning i for eksempel Syria. Samtidig er utfordringen vår hvis vi sier: «Ja ja. De invaderte Krim», så fortsetter de å skape en ustabil situasjon i Øst-Ukraina, sier statsministeren til Dagbladet.

- Utfordringen

Hun viser til episoden fra 2009, da Obama-administrasjonen la opp til å forbedre forholdet mellom Russland og USA etter at førstnevnte støttet republikken Sør-Ossetia da de krevde selvstendighet fra Georgia i 2008.

- Det er fare for at russerne vil få inntrykk av at Vesten alltid gir seg. Det skjedde også i Georgia, selv om det var et litt annet oppspill, sier Solberg og fortsetter:

- Det var nok kanskje også litt gale signaler å sende til Russland, som kan tenke: «Hvis vi tar oss til rette, så har de ikke stamina». Det er utfordringen.

Men Solberg åpner for at om det finnes en god løsning på utfordringen, så er det til det beste at Russland inviteres til forhandlingsbordet igjen.

- Er det mulig å finne en vei og en løsning, så er det bedre at partene sitter samlet rundt bordet, men vi bør se ting i sammenheng, sier Solberg.

Trumps retorikk

Samtidig som Trump drømmer om Russland-comeback, har han også vært på kant med flere av sine nære allierte i opptakten til G7-møtet.

På Twitter har Donald Trump langet ut mot både Canadas statsminister Justin Trudeau og franske Macron, som han mener skader USA med en urettferdig handelspraksis. Men fredag fyrte Emmanuel Macron av med det som kanskje var det kraftigste varselsskuddet:

- Det gjør kanskje ikke den amerikanske presidenten noe å bli isolert, men det gjør heller ikke oss noe å undertegne en avtale mellom seks land, om vi må, skrev Macron på Twitter dagen før toppmøtet mellom de sju stormaktene som utgjør G7-gruppen.

Russland-etterforskningen

I over ett år har Trumps bånd til Russland blitt omtalt i forbindelse med spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av landets innblanding i valgkampen i 2016.

Fredag ble det blant annet kjent at en føderal storjury utvider tiltalen mot Donald Trumps tidligere valgkampsjef. Samtidig tiltales også en forretningspartner av Manafort. Selv holder 69-åringen fast ved at han er uskyldig, og tiltalen er ikke direkte forbundet med Manaforts arbeid for Trump.

I løpet av etterforskningen har Trump ved flere anledninger kritisert den på Twitter og blant annet beskrevet det som en «heksejakt» som Demokratene står bak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media