Papirlapp frikjente ektemann

LONDON (Dagbladet): Den britiske veterinæren Ryan James er satt fri etter å ha vært dømt til livsvarig fengsel for å ha drept kona. Anken ble først avvist. Men en liten papirbit omgjorde dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På papiret sto det: «Ryan, Jeg etterlater meg ingenting bortsett fra denne notisen - hvis du finner den i tide. Sam.» Underskriften var kjælenavnet til den døde kona Sandra James.

Lappen hadde omtrent samme ordlyden som testamentet: «Jeg etterlater meg ingenting. Jeg elsket deg og jeg mistet deg. Jeg vil aldri glemme.»

Ryan James og Sandra giftet seg i 1981. Han flyttet fra sin første kone. De fikk tre barn, men i begynnelsen av 1990-åra møtte han Catherine Crooks, som ble hans elskerinne. Da Sandra oppdaget det, ble hun sjalu og deprimert.

Mord

Sandra ble funnet død. Ektemannen ble tiltalt for mord. Kona døde av et stoff som heter Immobilon, som veterinærer bruker til å bedøve hester. Veterinæren Ryan James hadde medikamentet i huset.

Sandra hadde dessuten en livsforsikring på 180000 pund. Hadde veterinæren drept kona si for å kunne starte et nytt liv med ny kone? Juryen fant ham skyldig i mord. Retten dømte ham til livsvarig fengsel.
En anke førte ikke fram. Han giftet seg med sin elskerinne Cathrine Crooks i fengslet. Etter at ankesaken var over, gikk hun gjennom noen bøker og tidsskrifter i husets bokhylle. Hun åpnet et magasin, Veterinary Record, da en liten papirlapp falt ut. På den sto det skrevet noen få linjer med Sandras håndskrift. Hun skrev at hun ikke etterlot noe.

Eksperter undersøkte håndskriften og kom til at den var Sandras. Psykiatere tolket den som en selvmordsnotis.
Tre dommere i ankeretten kom til at den første dommen «må betraktes som utilfredsstillende», derfor ble han løslatt. Påtalemyndighetene innrømmet at hadde de funnet denne lappen tidligere, ville de ikke ha reist sak mot James.

Det er lite sannsynlig at Ryan James får forsikringspengene fordi reglene sier at de ikke skal betales ut ved selvmord.

LAPP: Denne papirbiten reddet Ryan James fra livsvarig fengsel.