Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Papirløse Mack kan komme ut av Kambodsja likevel

Siste fra Justisdepartementet: - Alle land er forpliktet til å ta i mot sine egne borgere.

 LYSNING I EKSIL:  Siste beskjed til Mack London på eksilhotellet i Phnom Penh: ta kontakt med ambassaden på nytt. Foto: Privat.
LYSNING I EKSIL: Siste beskjed til Mack London på eksilhotellet i Phnom Penh: ta kontakt med ambassaden på nytt. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I snart et halvt år har den blakke, alvorlig syke, papirløse og straffeforfulgte norske forretningsmannen Mack London (53) vært «fanget» på et billighotell i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh uten mulighet til å komme hjem til Oslo.

London, som meldte utflytting til Thailand i 2005 og har livnært seg i hovedsak av å selge fritidsboliger til nordmenn, er blitt nektet nødpass av den norske ambassaden i Bangkok etter en pingpong-maraton mellom ambassaden, Politidirektoratet, London og hans advokat Ronny Mulstad.

Brevet han fikk på mail fra Det kongelige justis- og beredskapsdepartement, datert 13. januar, var i ferd med å slokke det siste lyset:

13. januar: - Endelig nekt - Politidirektoratets vedtak om å nekte utstedelse av nødpass er endelig. Med vennlig hilsen Birgitte Ege, avdelingsdirektør og Nina Helene Norby, rådgiver, står det i brevet.

Og kopi er sendt er sendt til Finansdepartementet, Utenriksdepartementet, Statsministerens kontor, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande med tillegg av Sivilombudsmannen.

14. januar:- Forpliktet til å ta i mot Så mindre enn 24 timer seinere, tirsdag morgen norsk tid, åpner Mack London i Phnom Penh en ny mail fra Justisdepartementet i Oslo - nå uten kopi og undertegnet bare Nina Norby:

- På generelt grunnlag kan det opplyses at alle land er forpliktet til å ta i mot egne borgere. Dersom du ønsker hjelp til å returnere til Norge bør du ta kontakt med ambassaden på nytt.

Gleden over at eksilmarerittet i Kambodsja nå ser ut til å gå mot en ende, er større både for Mack London selv og advokaten enn oppgittheten over ambassaden i Thailand og hjemlige justismyndigheter.

- Umiddelbar løsning - Det er nettopp det jeg har påvist i snart seks måneder: at norske myndigheter ikke har rett til å nekte norsk statsborger Mack London papirer som gir han returmuligheter til Norge.

- Nå forventer jeg at denne saken løses umiddelbart gjennom konsulatet i Phnom Penh, sier advokat Ronny Mulstad til Dagbladet.

Onsdag skal Mulstad igjen kontakte ambassaden i Bangkok, som har et konsulat i Phnom Penh som sin forlengede arm fra Thailand til nabolandet Kambodsja.

- Gjaldt Thailand Rådgiver Nina Norby forklarer i korthet budskapet i de to mailene til Mack London slik:

- Det første gjelder endelig vedtak om å nekte utstedelse av nødpass til Thailand. Det andre gjelder retten til å komme å komme til Norge, sier Norby til Dagbladet, og viser til at departementet må ha skriftlige spørsmål for å kunne redegjøre ytterligere.

Advokat Ronny Mulstad beskriver departementets forklaring slik:

- Til Thailand? Hvorfor skulle han søke om pass dit? Der venter to års fengselsstraff etter en uteblivelsesdom. Og den situasjonen oppsto nettopp fordi han tok seg ulovlig ut av Thailand for å søke helsehjelp i Norge og skaffe penger før det ble en dom.

- Kan du og din klient ha uttrykt dere uklart overfor ambassaden og Politidirektoret?

- Nei. Dette er fortsatt den mest spesielle saken jeg har vært borti etter å ha jobbet fire år i Thailand med allverdens problemstillinger for skandivaer som er bosatt her.