Papirtiger som klager

Karakteristikken «papirtiger» er i ferd med å få dobbelt betydning når den anvendes om det norske forsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Forsvarets talsmenn kappes om den verste elendighetsbeskrivelsen av materiellet de norske styrkene har å krige med, slik at vi sivilister får inntrykk av at alle milliardene skattepenger er brukt til å kjøpe ubrukelig skrap. Forsvaret som papirtiger trer også fram ved at det er produsert ufattelige mengder utredninger og rapporter etter at fienden forsvant og endret hele trusselbildet som en gang begrunnet milliardforbruket.
  • Nå er den nye regjeringen kommet på banen med varsler om sin egen utredning, nemlig en langtidsmelding om Forsvaret som skal foreligge ved årsskiftet. Men først skal det såkalte sårbarhetsutvalget legge fram sin utredning. Det skal også forsvarspolitisk utvalg. Pluss at forsvarssjefen kommer med sin forsvarsstudie. I går gikk forsvarsminister Bjørn Tore Godal ut med noen av sine foreløpige konklusjoner og skisserte noen grove konturer av framtidas forsvar.
  • Warszawapakten er borte, Sovjet finnes ikke lenger og Russland er på knærne. Likevel skal framtidas forsvar koste minst like mye som det gjorde under Den kalde krigen. Oppgaven nå blir å delta med mobile kampstyrker bestående av tungt bevæpnede semiprofesjonelle soldater trent til krig for å opprette fred utenfor Norges grenser.
  • Forsvarsminister Godal sier at det er noe grunnleggende galt med det norske forsvar i forhold til disse nye oppgavene. For det første har Godal et medansvar for det som eventuelt er galt etter flere år som leder av forsvarskomiteen i Stortinget. For det andre er det langt fra ferdig debattert om Norge ukritisk bør slå inn på en vei som fører til at landet får profesjonelle soldater i eliteavdelinger som skal brukes til andre oppdrag enn å forsvare norsk territorium.
  • Debatten får en svært skjev start når Forsvarets talsmenn starter med å rakke ned på de kostbare utleggene deres forgjengere sa var både nødvendige og avgjørende.