Papon anker dom på ti års fengsel

Maurice Papon er kjent skyldig i forbrytelser mot menneskeheten og dømt til ti års fengsel. Papons advokat vil anke dommen både til høyere rett og til den europeiske menneskerettsdomstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juryen på ni legfolk og tre fagdommere avsa kjennelse torsdag morgen etter 20 timers drøftinger.

Papon ble kjent skyldig i å ha vært med på arrestasjonen og deportasjonen av 1.560 jøder under annen verdenskrig. Blant de deporterte var 223 barn. De fleste kom ikke tilbake fra nazistenes dødsleire i Polen.

Maurice Papon holdt hånden bak øret for å høre bedre da kjennelsen og dommen ble lest opp. Etterpå la han hånden over ansiktet. Han ble lagt inn på sykehus for en hjertelidelse onsdag, men ønsket å møte i retten når dommen ble lest opp.

Journalister, saksøkere og publikum hadde overnattet utenfor rettslokalet i Bordeaux der juryen lukket seg inne fra onsdag formiddag.

Anker

Papon er ikke kjent skyldig etter den opprinnelige tiltalen om drap.

Straffen på ti års fengsel er nøyaktig halvparten så lang som aktor krevde for 87-åringen, men en av Papons advokater, Marcel Rouxel, sier at dommen blir anket.

Lederen for advokat-teamet, Jean-Marc Varaut, reagerte med sinne på dommen: - Dette er ingen lekse i rettferdighet, sa han og varslet anke både til høyere rett og til den europeiske menneskerettsdomstolen.

Det kan ta et års tid før anken er behandlet og dommen blir rettskraftig. Skulle Papon mot formodning få medhold i en høyere rett, er muligheten for at han aldri havner i fengsel enda større.

Papon er også fradømt stemmeretten og andre borgerrettigheter i ti år.

Han har hele veien hevdet at anklagene er grunnløse, rettssaken en farse og at det ikke finnes bevis mot ham.

Saken har pågått i seks måneder. Det er etterkrigsrekord i Frankrike.

Viktig dom

Advokatene til de jødiske saksøkerne er skuffet, i likhet med de store jødiske organisasjonene i Frankrike. De ville ha livsvarig fengsel for Papon.

- Vi er ikke fornøyd med dommen, men glade for at rettferdigheten har seiret. Et viktig blad er vendt i vår historie, sier Alain Jakubovic, som representerer ofrenes slektninger.

Arno Klarsfeld, sønn av nazi-jegerne Beate og Serge Klarsfeld og advokat for flere av ofrenes slektninger, ser dommen som det franske folkets oppgjør med Vichy-regimet som samarbeidet med tyskerne under krigen i de ikke-okkuperte delene av Frankrike.

Underskrifter

Det var avsløringene som den satiriske ukeavisen Le Canard Enchaine kom med i 1981 som til slutt brakte Papon i tiltaleboksen.

Papon var nestleder ved prefekturet i Bordeaux, og ledet kontoret for jødiske saker. Hans underskrift står på dokument etter dokument som gir ordre om arrestasjon og deportasjon av jøder i Gironde-departementet mellom 1942 og 1944.

Papon er ikke bare den høyest plasserte Vichy-tjenestemann som noen gang er stilt for retten. Han gjorde også en lysende karriere etter krigen. Han var politisjef i Paris, parlamentsmedlem og intet mindre enn budsjettminister under president Valery Giscard d'Estaing.

Det var derfor ingen lett sak å få ram på Papon. Han hadde mektige venner. En av dem skal ha vært president Francois Mitterrand, som i 14 år effektivt sørget for at saken mot Papon ikke kom opp. Mitterrand sto åpent fram og forsvarte sin handlemåte før han døde: Han ville ikke rote opp i fortiden.

(NTB-AFP-Reuters)

ANKER: Maurice Papon ble kjent skyldig, men anker dommen på 10 års fengsel.