Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Papp mest pop

Over 60 prosent av all vinen vi har drukket i sommer, er tappet fra kartong. Vi drikker mer pappvin enn noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt i år har vi drukket 31 millioner liter vin. I sommer har «bag in box», eller pappvin som vi nordmenn kaller det, tatt av.

I juli var 60 prosent av hvitvinsalget på kartong. Tilsvarende tall for rødvin var 65 prosent. Norge og Sverige er markedsledende når det gjelder godt utvalg og salg av pappvin.

Tall fra Vinmonopolet viser at pappvin blir mer populært for hvert år som går.

- Særlig er påsken og sommeren er store papptider fordi mange drar på hytta, og da er kartongen fin å ha. I desember øker flaskesalget. Da kjøper man dyrere vin og gir bort gaver, sier rådgiver hos Vinmonopolet, Jens Nordahl til Dagbladet.

Hyttefolket
Norge, Sverige og Australia ligger på verdenstoppen i pappvinkonsum, ifølge Frithjof Nicolaysen, fagdirektør på vin i Arcus-gruppen.

- Det er veldig spesielt at det er ekstremt mye pappvin i Norge og Sverige. Danskene kommer etter, men de er nok litt mer kontinentale enn oss.

Nicolaysen tror nordmenns kjærlighet til hytte-, fjell-, og båtliv gjør pappvinen populær. - Dessuten er emballasjen veldig egnet til middag hvis man bare skal ha et glass eller to. Man slipper å «ødelegge» en hel flaske, sier Nicolaysen.

Mister oversikten

- Rødvin på papp er mer populært enn hvitvin. Generelt har pappinteressen økt med høyere kvalitet, sier Nordahl hos Vinmonopolet som tror vinens framtid i Norge kan bli i pappens navn - hvis tilbudet stadig økes.

- Samtidig ser vi at folk blir stadig mer interessert i vin. Kompetansen er høyere og nysgjerrigheten øker. Dette fører også til at folk kjøper mer spesielle produkter. Det kan bety at folk går tilbake til flasker, sier Nordahl.

Professor i psykologi Fanny Duckert drikker helst vin på flaske. Det gir bedre oversikt. - Jeg liker å vite hvor mye jeg får i meg. Det er helt elementært at at man har en tendens til å drikke mer når man drikker pappvin. Man drikker i større grad mer enn man tror man gjør, sier Duckert.

Svovel i papp
- Hva slags konsekvenser har det? 

- Det er vanskelig å si om det at vi drikker mer pappvin fører til større alkoholproblemer i samfunnet, sier Duckert.

Hun foretrekker også vin på flaske av helt andre grunner.

- Pappvinen er lett å bære og gir mindre søppel. Men på grunn av varighetkrav er pappvinen tilsatt mye mer svovel. Noe som ikke er særlig bra dersom man har en tendens til å få vondt i hodet.

Nye vindrikkere

Arcus-direktør Nicolaysen tror pappen vinner fram fordi Norge ikke har lange vintradsjoner, som for eksempel Italia og Frankrike.

- I enkelte italienske regioner er det forbudt å tappe vin i plastposer. Skal den tappes på pose, må man ut av regionen, forteller Nicolaysen, som selv drikker mye pappvin.

Totalt drikker nordmenn 10 liter vin årlig i snitt. I Frankrike er tallet 50, i Danmark 30.

POPULÆR: J. P. Chenet Cabernet-Syrah årgang 2003/2005 er sommerens bestselger av rødvinene - i papp.