- Pappa ble dømt for incest, men gikk fri

Faren til «Kari» (19) ble dømt for gjentatte tilfeller av incest mot henne og søsteren, og retten fant også gjentakelsesfaren stor. Likevel går han fri.

GIKK FRI: 19 år gamle «Kari» ble utsatt for overgrep av sin far for 12 år siden. Etter rettssaken får faren gå fri, til tross for at dommen påstår at faren for gjentagelse er stor.   Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GIKK FRI: 19 år gamle «Kari» ble utsatt for overgrep av sin far for 12 år siden. Etter rettssaken får faren gå fri, til tross for at dommen påstår at faren for gjentagelse er stor. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hele saken er helt jævlig. Jeg har slitt med den i mange år og gikk rettens vei fordi jeg ville ha ham bak lås og slå, sier «Kari».

«Kari» forteller om hvordan hun ble utsatt for gjentatte grove seksuelle overgrep fra faren siden hun var sju år gammel.

I mars fant Sør-Trøndelag tingrett det bevist at faren (45) i en årrekke hadde forgrepet seg på sine to døtre. Likevel slipper han straff.

Belastning Dagbladet møtte den 19 år gamle jenta nær bostedet hennes i Drammen, hvor hun bor alene.

- I ettertid har jeg gått på mye medikamenter og fått hjelp for å komme meg gjennom hverdagen. Alt fra antidepressiva og sovepiller til sinnemestringskurs. Han har tatt en stor del av meg og ødelagt meg, sier hun forsiktig.

«Kari» anmeldte saken første gang da hun var 14 år.

- Ventetida har vært det verste. Siden dagen jeg anmeldte saken har jeg vært redd for å ikke bli trodd, og tanken på å bli avvist har gnagd inni meg, sier hun.

I dommen rettes det sterk kritikk mot politiet og påtalemyndigheten.

«Retten tør bemerke at det er grunn til å rette sterk kritikk mot politi og påtalemyndighet for saksbehandlingstida i denne saken, som åpenbart har vært en belastning både for tiltalte og de fornærmede», heter det i dommen.

«Kari» ble trodd av retten, og faren ble dømt for gjentatte tilfeller av incest. «Karis» far ble funnet utilregnelig grunnet psykose.

Gjentakelsesfare Ifølge de rettspsykiatriske sakkyndige er sjansen for at faren til «Kari» vil begå overgrep på nytt stor. En vurdering av overføring til tvungent psykisk helsevern ble gjort, men avvist fordi gjentakelsesfaren ikke var nærliggende nok.

«Retten finner videre at tiltalte har handlet med forsett ved samtlige anledninger. Han var i sin psykotiske tilstand fullt ut klar over hva han gjorde, det dreide seg om viljestyrte handlinger. Han hadde innsikt i disse, og var klar over at det dreide seg om ulovlige og uakseptable handlinger og forsto konsekvensene av dem. Han var også klar over handlingenes grovhet og jentenes alder», heter det i dommen.

Forandrer ingenting «Kari» sliter med å akseptere at faren går fri.

- Det føles godt å bli trodd, men denne dommen endrer ingenting. Jeg kan fortsatt møte på faren min på gata. Jeg har hatt denne saken hengende over meg så lenge jeg kan huske, og håpet å få litt ro med faren min bak lås og slå. Nå må jeg fortsatt være redd, sier hun stille.

«Karis» bistandsadvokat, Sjak Haaheim, mener dommen er problematisk.

- Dommen er tolket i tråd med loven. Spørsmålet alle bør stille seg er om dagens lovverk tilstrekkelig verner barn som blir utsatt for overgrep, sier Haaheim til Dagbladet.

- Retten ga «Kari» en erstatning på 120 000 kroner. Denne var opprinnelig høyere, men siden faren var psykotisk ble den redusert, sier Haaheim.

Nekter straffskyld Faren til «Kari» holder fast ved at han ikke har begått noen overgrep.

- Dette benekter han og han er veldig lei seg for at dette i det hele tatt har blitt en sak. Han mener at datteren ikke skal trenge å være
redd ham. Utover det ønsker han ikke å kommentere saken, sier forsvarsadvokat Are Ståle Johnsen til Dagbladet.

Både farens forsvarer og Riksadvokaten vurderer å anke saken.

«Kari» sitter i dag igjen med mange spørsmål.

- Jeg lurer på hvorfor ingen hjalp meg eller grep inn. Jeg har følt meg så utrolig alene, og jeg har opplevd omsorgssvikt hele veien. Men jeg har heldigvis noen gode venner å støtte meg til, sier 19-åringen.