Pappa dømt for ørefik mot barna

En tidligere ustraffet Oslo-mann (47) er dømt for å ha gitt sine to tenåringsbarn på henholdsvis 13 og 15 år hver sin ørefik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tingretten satte straffen til betinget fengsel i 45 dager med ei prøvetid på to år.

Ifølge 47-åringen satt han i kjellerstua en kveld i november i fjor, da han ble oppmerksom på at kona ropte til datteren (13) og sønnen (15). Bakgrunnen var at kona satt i telefonen, mens barna kranglet på badet.

47-åringen gikk opp for å gripe inn.

-  Jeg spurte hva barna hadde gjort, men de svarte ikke og så bare hånlig på meg. Jeg ble sint, og ga hver en ørefik. Jeg slo ikke hardt, forklarer 47-åringen.

Gråt ikke

Verken jenta eller gutten begynte å gråte som følge av ørefiken. Jenta skal imidlertid ha reagert med betydelig forbauselse. Det foreligger ikke opplysninger om at faren har slått barna tidligere.

Han erkjenner at han har et hissig temperament, men er villig til sjøl å ta fatt i problemet, ifølge dommen.Etter at faren hadde slått tenåringene, kom mora til. Hun skal i samme omgang ha fått et slag i ansiktet fra ektemannen, slik at hun mistet brillene.

Tålmodighet på prøve

I premissene skriver tingrettsdommer Ingeborg Webster og hennes meddommere at barn som krangler, kan sette foreldrenes tålmodighet kraftig på prøve.

-  Retten legger til grunn at det dreier seg om en engangsforeteelse. Selv om en ørefik går utover det som anses som foreldrenes refselsesrett, kan vi ikke se at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, konkluderer dommerne.

Bor sammen

Ifølge tiltalen hadde nemlig faren gitt barna ørefikene under såkalt særdeles skjerpende omstendigheter. Oslo-politiet begrunnet dette med at det var forsvarsløse personer som hadde fått ørefikene, og at faren hadde reagert uprovosert. På dette punktet ble 47-åringen frifunnet.

Ektefellene lever fortsatt sammen.