Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pappa, du er i live!

TETOVO (Dagbladet): Mexhid Dobra orket ikke å sitte i uvisshet på Sunndalsøra. Han tok flyet og kom til Makedonia seint torsdag kveld for å finne sin familie i flyktningkaoset. Tidlig i går morges kunne han kaste seg om halsen på faren Rexhep og resten av familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har vondt i magen. Jeg klarer ikke å tenke. Jeg er så redd, sier Mexhid på kav trøndersk.

Vi er i Tetovo på vei til flyktningleiren Neprosteno. For ti dager siden fikk Mexhid et tips om at foreldrene og hans tre yngre søsken kunne være i denne leiren. Men ingen telefoner fra Norge kunne bekrefte det.

Torsdag bestemte han seg og kjøpte første og beste flybillett. Det er to år siden han så familien sist og to måneder siden han snakket med faren på telefon.

Teltene står tett i tett i Neprosteno. Han går rundt og spør etter familien Dobra. I smale passasjer mellom teltene. På vaskeplassen. I telt H 20 peker en mann på teltets andre inngang.

- Far! roper Mexhid og kaster seg gråtende om halsen på mannen i inngangen.

Snufser

Moren kommer ut og brister i gråt. Så kommer lille Arizona.

- Det var for henne jeg kom, snufser han og holder fireåringen tett inntil seg.

- Hun har snakket om deg hver eneste dag, hikster moren Mahije.

Mexhid knuger sin lille søster inntil seg.

Broren Valon (12) og søsteren Besjana (10) hentes fra skolen i leiren og vi setter oss alle ned inne i det varme teltet.

- Jeg må beklage, men vi har ikke noe å by på, forklarer Rexhep Dobra.

- Jeg er lei meg. Jeg var så spent at jeg ikke tenkte på å ta med noe, svarer Mexhid og fortsetter:

- Jeg klarer ikke å fatte at dere er i live.

Pistolmunning

Familien flyktet fra sitt hjem i Gllogovc i Drenica-regionen for to måneder siden. Rexhep åpnet døra den dagen og så rett inn i en serbisk pistolmunning. De fikk ti minutter på å komme seg ut. Det var ikke stein tilbake på stein etter at de serbiske militære var ferdige med landsbyen.

Naboene lå døde tilbake.

I Pristina fikk de en ny frist på ti minutter.

- Jeg kjøpte livet mitt for de 700 tyske markene jeg hadde spart, forteller Rexhep.

1. mai kom de over grensa til Makedonia. På grenseposten rev serbiske soldater øredobbene av kvinnene, skyter Mahije inn.

- Mange fikk øreflippene revet av.

Fysioterapauten Mexhid er norsk statsborger og hans mål er å få sin familie til Norge.

Ambassade-kontakt

Mexhid vil ta kontakt med UDIs representanter her i Makedonia for å få fløyet dem ut så fort som mulig. Lille Arizona har vært syk i flere dager og leirlivet tærer på menneskeverdet.

- Jeg hadde tatt fri fra jobben i Sunndalsøra i en måned for å lete etter foreldrene mine. Nå håper jeg vi alle kan reise herfra snart, sier han.

I går var han i kontakt med den norske ambassaden i Skopje, som håper at de kan få hele familien til Norge 17. eller 18 mai.