- Pappa, du har fått sparken

Under nøkkeloverleveringene i Miljøverndepartementet og i Utenriksdepartementet i dag, la ikke Erik Solheim skjul på at han er skuffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erik Solheim har i dag sin siste dag som utviklings- og miljøvernminister.

Etter statsråd på slottet i dag, ble ministerkabalen i SV stokket på nytt. Som allerede kjent noen dager, er Bård Vegar Solhjell ny miljøvernminister, og Heikki Holmås ny utviklingsminister.

- Det blir nok en stor stillhet på mandag. Det blir en overgang, sier Solheim.

- Ikke bitter
Erik Solheim var tydelig preget da han tok imot Bård Vegar Solhjell i miljøverndepartementet litt før halv tre i ettermiddag. Han ønsket etterfølgeren hjertelig velkommen til «et av Norges viktigste departement», og understreket at departementet har 250 dyktige ansatte og en serie underliggende etater med tusenvis av ansatte.

- Om du lykkes som statsråd eller ikke vil først og fremst avhenge av på hvilken måte du bruker deres kompetanse, sa Solheim til Solhjell.

Samtidig understreket han det som allerede er kjent, at Solheim ikke selv ønsket å gå av. Til pressen hadde han allerede sagt at han ikke er bitter. Ved nøkkeloverrekkelsen kommenterte han likevel dette:

- Skiftet skjedde på en måte jeg ikke hadde ønsket meg. Det er som sønnen min Axel på 10 år sa til meg; «pappa, du har fått sparken. Du har gjort en god jobb. Men det er de som bestemmer.» Og det er du som bestemmer, sa Solheim til etterfølgeren.

Stolt
Bare Thorbjørn Berntsen har vært miljøvernminister lenger enn Erik Solheim.
- Gro satt omtrent like lenge som meg, understreket SV-veteranen og pekte på veggen med bilder av tidligere statsråder i Mijløverndepartementet.
Solheim nyter bred anerkjennelse både i miljøbevegelsen og internasjonalt for sitt arbeid som statsråd.
- Ikke noe annet land med fem millioner innbyggere spiller i nærheten av en slik internasjonal rolle som oss, sa han til Solhjell.
Etterfølgeren fikk en kort leksjon i hva Solheim har oppnådd i sine år som miljøminister, både internasjonalt og nasjonalt. Det morsomste har likevel vært å åpne nasjonalparker, sa Solheim. Og la til at det bare er å ringe, hvis Solhjell ikke har tid til å åpne alle selv.
- Du har nummeret mitt. Skulle du trenge noen gode råd vet du at det bare er å kontakte meg.

Nå holder Erik Solheim pressekonferanse for å kommentere sin egen avgang.
Dagbladet kommer tilbake med mer.

FRAM OG TILBAKE: Like før klokken 14.00 forlot Erik Solheim UD for å reise til Miljøverndepartementet. Først overtar Bård Vegard Solhjell halvparten av jobben hans, så er det retur til UD, hvor Heikki Holmås tar over den siste delen av jobben hans. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FRAM OG TILBAKE: Like før klokken 14.00 forlot Erik Solheim UD for å reise til Miljøverndepartementet. Først overtar Bård Vegard Solhjell halvparten av jobben hans, så er det retur til UD, hvor Heikki Holmås tar over den siste delen av jobben hans. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer