«Pappa er mitt store forbilde»

I 1995 døde faren, Finn Erik Midelfart. Celina, den gang 22 år gammel, tok over familiekonsernet. Åtte år seinere har hun en formue på 169 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Pappa har betydd enormt mye for meg, sier Celina til Dagbladet.

Celina var i utlandet da faren ble alvorlig syk i 1995, men avsluttet utdannelsen og dro hjem.

Om oppveksten

Etter rådslagning i familien ble det bestemt at det var 22-åringen som skulle overta familiekonsernet.

- Jeg sto overfor en stor utfordring da dette skjedde, men jeg hadde fått en god ballast fra far. Jeg har så godt jeg har kunnet forsøkt å ivareta hans livsverk. Jeg har hele tida sett på dette som en læreprosess, sier Celina til Dagbladet.

- Du har med andre ord ikke hatt en oppvekst som de fleste andre?

- Vårt familieliv har hele tida dreid seg om butikk. Jeg er oppfostret med butikktankegangen. Familiens identitet, når det gjelder for eksempel moral og etikk, har hele tida vært forent med bedriften. Det har vært en gradvis utvikling for meg, dette med å forene familieverdiene det å drive butikk, svarer hun.

Om faren

Helt fra hun var ei lita jenta har Celina vist interesse for business. Ifølge dem som kjenner henne, var hun mer opptatt av forretninger enn ungdommelig lek i oppveksten.

For nøyaktig 15 år siden fikk den da 15 år gamle Celina et brev fra faren, Finn Erik Midelfart. I brevet, som Celina kaller «Kjærlig hilsen fra far på 15-årsdagen», har han helt glemt å gratulere henne med dagen.

- Jeg gikk på kostskole i England. To tredjedeler av brevet handler om butikk. Det sier ganske mye om faren min, sier Celina med et smil.

- Hva har faren din betydd for deg?

- Han har betydd enormt mye for meg. Både forretningsmessig og medmenneskelig vil det være et mål, og et ønske, for meg å kunne sies å være min fars datter!

Om å være best

Celina Midelfart startet feiringen av 30-årsdagen sin i går med å holde foredrag på NHO-konferansen for familiebedrifter i Oslo, hvor hun beskrev sin rolle som fjerdegenerasjons eier og leder. Vi fikk høre historien om hvordan en ung, målbevisst kvinne overtok ledelsen av et allerede suksessrikt familieselskap - og førte arven etter faren videre med stor dyktighet.

- Det å være best skulle være en vane, var fars ånd, sier Celina.

Da Finn Erik Midelfart brått gikk bort, fikk datteren ansvaret for å føre tradisjonen videre. Og hun gikk løs på oppgaven med stort pågangsmot.

- Det første vi gjorde, var å omorganisere virksomheten for å tilpasse den et nytt eierskap. Dessuten trengte vi en avklaring av rollene, sier Celina.

Celina opprettet eierselskapet Midelfart Holding sammen med søsteren Hermine og stemoren Tove Kvammen Midelfart. Gjennom dette selskapet eier de Midelfart & Co, som omsetter for 650 millioner kroner i året. Fram til 2001 ble Norges største leverandør av helse- og kosmetikkprodukter ledet av Barbara Thoralfsson. Da gikk hun til direktørstillingen i NetCom, og Celina overtok ledelsen av Midelfart & Co.

Siden 1996 er verdien av selskapet tredoblet, og det har levert en årlig avkastning på 20 prosent.

- Vi er verdens beste i Norge, proklamerer Celina - etter å ha vist filmklipp fra et julebord hvor de ansatte står på stolene og jubler for bedriften.

Om Røkke og Hegnar

Celina Midelfart, søsteren Hermine og stemora Tove Kvammen Midelfart arvet verdier for 820 millioner kroner. Selv om Celina er toppsjef i det mektige konsernet, understreker hun at familien deltar i strategidiskusjonene.

Men i skyggen opererer et nettverk av rådgivere. Flere av rådgiverne var gode venner av faren.

- Hva betyr rådgivere som Kjell Inge Røkke, Trygve Hegnar og Christian Ringnes for deg?

- De betyr mye. Jeg har nære bekjentskaper som er svært verdifulle, både personlig og på det forretningsmessige plan. De kan veilede meg, og hjelpe meg å finne en retning. De bidrar med erfaringer, blant annet slik at jeg slipper å erfare alle tenkelige feil selv!

Celina regner med at det kan bli tøffe tider framover, men hun står klar til å møte utfordringene.

- Vi skal holde fokus på kjernevirksomhet og drift. Det bli aktuelt med oppkjøp som styrker dagens forretningskonsept, sier hun til Dagbladet.

Den styrtrike forretningskvinnen er oppført med en formue på 168932000 kroner. Hun betalte i fjor 1020173 kroner i skatt.

- Betaler du din skatt med glede?

- (Lang pause.) Jeg betaler den med delt glede!

- Hva mener du med det?

- Jeg har ikke lyst til å utdype dette.

Om å bli mor

Celina arvet toppjobben i Midelfart-konsernet, og har skolert seg for å være moden for oppgaven. Hun er i dag imot kvotering av kvinner i lederstillinger.

- Jeg er generelt imot kvotering. En eier må få ha sin suverene rett til selv å utpeke sine tillitsvalgte i styrene. Valgene bør baseres på kvalifikasjoner, og eventuelt andre parametrer, som den ulike eier mener er relevant for utøvelsen av funksjonen i styret på en optimal måte, ikke på kjønn, mener Celina.

- Er det mulig å kombinere jobben du har i dag med det å bli mor?

- Ikke i den formen jobben min har nå. Men jeg håper driften av familieselskapet lar seg kombinere med det å være mor, sier hun.

- Har du på kort sikt ønsker om å bli mor?

- Det vil jeg ikke si noe om, sier hun.

- Du er 30 år og har opplevd mye av det jevnaldrende bare kan drømme om. Hva nå?

- Det får tida vise. Forretningsmessig vil jeg holde en konservativ profil.

I går dro Celina fra seminaret på Holmenkollen Park Hotel og til kontoret på Aker Brygge for å gjøre unna arbeidsdagen. Deretter reiste 30-årsjubilanten hjem til bursdagsfeiring i ambassadørvillaen i Ottar Birtings gate 2, ikke langt fra Frognerparken i Oslo.

BREV: På 15-årsdagen fikk Celina brev fra sin far. Hun gikk på kostskole i England. - Han glemte å gratulere meg med dagen. To tredjedeler av brevet handler om butikk, sier Celina.
VARMT OM FAR: Celina Midelfart snakket i går varmt om sin avdøde far, Finn Erik Midelfart. - Jeg forsøker å videreføre min fars rolle som inspirator, sier Celina.