Pappa er utvist fra Norge og bor på gata i Ukraina. Mor og barn bor lovlig på Holtet i Oslo.

- Det er vanskelig å forstå at de ikke har det samme beskyttelsesbehovet, sier mannens advokat, Carl Konow Rieber-Mohn.

SAVNER PAPPA: Mayuma Kanyire og Baonga Bothay fikk datteren Keren (t.h) på sykehuset i Bodø for tre år siden. Året etter ble Bothay utvist fra Schengen. Han bor nå på gata i Ukraina. Kanyire har fått opphold i Norge på humanitært grunnlag og bor med Keren (3) og Divine (8) på Holtet i Oslo Foto: Espen Røst / Dagbladet
SAVNER PAPPA: Mayuma Kanyire og Baonga Bothay fikk datteren Keren (t.h) på sykehuset i Bodø for tre år siden. Året etter ble Bothay utvist fra Schengen. Han bor nå på gata i Ukraina. Kanyire har fått opphold i Norge på humanitært grunnlag og bor med Keren (3) og Divine (8) på Holtet i Oslo Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For tre år siden fikk Mayuma Kanyire og Baonga Bothay en datter på sykehuset i Bodø. Nå bor Kanyire og datteren i Oslo, mens Bothay lever på gata i Ukraina.

Bothay fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2008, men ble likevel boende i Norge.

- Han ville ikke forlate meg og den nyfødte datteren vår. Han ville være sammen med familien sin, forteller kona.

- Ja, han brøt loven, men nå er det barna våre, norske utlendingsmyndigheter straffer, sier Kanyire.

Dagbladet møter tobarnsmoren hjemme i kjellerleiligheten i Oslo, der hun bor med parets to barn. Kanyire synes det er vanskelig å forstå hvorfor norske myndigheter har valgt å splitte familien.

Kanyire mener ektemannen var godt integrert med fast jobb i et renholdsfirma. Igår stilte den lille familien fra Den Demokratiske Republikken Kongo i demonstrasjon mot norske myndigheters behandling av papirløse.

Møtes tilfeldig på gata Kanyire forteller at ektemannen flyktet fra det konfliktfylte Kongo og kom til Norge som asylsøker i 2003.

Kone og barn måtte han etterlate i Kongo.

- Vi giftet oss i 1998, og fikk to barn før det ble vanskeligheter i hjembyen, forteller hun.

Tre år senere flykter også Kanyire. Under flukten kommer hun bort fra de to barna og ankommer Norge alene i 2006.

Kanyire forteller at hun så møtte Bothay helt tilfeldig på gata i Oslo, en vårdag i 2007. Ingen av dem skal ha visst at den andre befant seg i Norge.

- Dere møttes helt tilfeldig utenfor kjøpesenteret Gunerius i Oslo, og da hadde dere ikke sett hverandre siden Bothay flyktet?

BRYLLUPSBILDET: Baonga Bothay og Mayuma Kanyire giftet seg i Basankusu nord i Kongo i 1998. Senere fikk de to barn, før Bothay flyktet til Norge i 2003. Foto: Privat
BRYLLUPSBILDET: Baonga Bothay og Mayuma Kanyire giftet seg i Basankusu nord i Kongo i 1998. Senere fikk de to barn, før Bothay flyktet til Norge i 2003. Foto: Privat Vis mer

- Det var helt uvirkelig, jeg trodde jeg drømte, men der stod han, forteller Kanyire. Vi gråt begge to. Det var både glede og sorg, for Baonga trodde at barna våre var sammen med meg, og det var de ikke, forteller hun beveget.

Omlag ni måneder etter det hun omtaler som et uvirkelig møte i Oslo, fødes deres tredje barn i Januar 2008.

Samme høst flytter den lille familien inn i en leilighet Oslo. De håper det er starten på et nytt liv sammen i Norge.

Falsk identitet Kanyire får oppholdstillatelse, men kort tid etter får Bothay endelig avslag på sin søknad. Han utvises fra Schengen i fem år, og forlater Norge  julaften 2009.

Bothay ble utvist fra Norge fordi han "grovt og eller gjentatte ganger har overtrådt en eller flere bestemmelser i utlendingsloven". I vedtaket fra UDI står det at Bothay både har oppgitt falsk identitet og at han ikke har forlatt landet etter avslag på søknaden. Bothay fikk sitt første asylavslag allerede i 2004.

Etter at ektemannen har forlatt Norge får Kanyire vite at den mellomste datteren lever i beste velgående og bor hos en familie i Sør-Afrika. Den 8 år gamle datteren kom til Norge ved familiegjenforening ifjor.

Nå bor Kanyire og de to barna på Holtet i Oslo, mens Baonga Bothay lever på gata i Ukrainas hovedstad Kiev.

- Baonga har ikke telefon, men vi snakker sammen over internett. Siden han ikke har noe fast sted å bo kan jeg ikke kontakte han, men må alltid vente på at han tar kontakt. Sist vi snakket sammen var for tre uker siden, forteller Kanyire

- Barna straffes Hun mener det er barna som straffes når norske myndigheter tolker lovverket så strengt som i Bothay's sak.

- Norske utlendingsmyndigheter følger loven, men de glemmer at vi er mennesker, og de glemmer at barna trenger pappaen sin, sier hun.

- Jeg vil gjerne spørre Barne- og Familieministeren om hvilke rettigheter mine barn har her i Norge?

«INGEN MENNESKER ER ULOVLIGE»: Lørdag stilte Mayuma Kanyire, barna hennes og flere hundre andre i demonstrasjon for Marie Amelie og andre papirløse. Demonstrasjonstoget gikk fra Youngstorget til Stortinget i Oslo. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
«INGEN MENNESKER ER ULOVLIGE»: Lørdag stilte Mayuma Kanyire, barna hennes og flere hundre andre i demonstrasjon for Marie Amelie og andre papirløse. Demonstrasjonstoget gikk fra Youngstorget til Stortinget i Oslo. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer

Pålitelig og flink
Før Bothay mistet retten til å jobbe, var han ansatt i renholdsfirmaet Renek i Oslo. Daglig leder Eivind Kristoffersen har bare fine ting å si om den tidligere medarbeideren.

- Han var flink og pålitelig, ihvertfall på den tiden han hadde skattekort og papirer i orden. Om han kommer tilbake vil vi kunne tilby han jobb igjen, forteller renholdslederen.

- Merkelig Carl Konow Rieber-Mohn er Bothays advokat i Norge. Han forteller at det nå ligger en klage på utvisningsvedtaket hos Utlendingsnemda (UNE)

Advokaten synes det er merkelig at norske utlendingsmyndigheter mener at kona har behov for beskyttelse, mens Bothay ikke har det.
 
- Man skulle tro at de har det samme beskyttelsesbehovet, sier han, og understreker at han ikke tviler på parets historie.

Advokat Rieber-Mohn forteller at klienten hans ikke kan søke om familiegjenforening før det er gått fire år fra utvisningsvedtaket.

- Problemet er at Bothay mest sannsynlig er ulovlig i Ukraina. Han må derfor dra til hjemlandet Kongo for å kunne søke om familiegjenforening, men dit er han redd for å dra, forteller advokaten.

- Sånn sett fremstår denne saken enda mer urimelig en Maria Amelie-saken.

Han mener norske myndigheter har gitt familien en umenneskelig behandling.

- Sånn som regelverket fungerer nå er jeg ikke optimistisk på hans vegne, sier advokat Rieber-Mohn

- Urimelig Kommunikasjonsrådgiver i NOAS, Ingvald Bertelsen ønsker ikke kommentere denne konkrete saken, men mener norske utlendingsmyndigheter bør bidra til at tiden fedre er adskilt fra sine barn blir så kort som overhodet mulig.

- Vårt inntrykk er at myndighetene ofte håndhever utvisning veldig strengt, og at dette i enkeltsaker
får urimelige konsekvenser i form av at familier splittes, sier han.

Marie Amelie-saken Tilbake i kjellerleiligheten på Holtet i Oslo, følger Mayuma Kanyire spent med på Maria Amelie-saken. Hun håper den kan være med å åpne dører for mennesker i deres situasjon.

- Jeg håper den saken er med på å hjelpe barna mine så de får igjen pappaen sin, sier hun.

- Barna spør hele tiden hvor pappaen deres er.

- Når jeg henter Keren i barnehagen, forteller hun at de andre barna blir hentet av pappaen sin: «Jeg vil også bli hentet av pappaen min», sier hun. Det gjør veldig vondt, sier Kanyie.

- Om utlendingsmyndighetene ikke ser på de menneskelige hensyn i en sak som vår, når skal de gjøre det da?

MED DATTEREN: I 2002 fikk fikk Mayuma Kanyire og Baonga Bothay datteren Divine (Nå 8 år). Her er far og datter hjemme i Basankusu nord i Kongo. Både Divine og storebroren Michee kom bort fra moren når hun flyktet fra Kongo i 2006. Divine ble gjenforent med moren i Desember 2010. Moren vet fortsatt ikke hvor den førstefødte sønnen Michee er. Foto: Privat.
MED DATTEREN: I 2002 fikk fikk Mayuma Kanyire og Baonga Bothay datteren Divine (Nå 8 år). Her er far og datter hjemme i Basankusu nord i Kongo. Både Divine og storebroren Michee kom bort fra moren når hun flyktet fra Kongo i 2006. Divine ble gjenforent med moren i Desember 2010. Moren vet fortsatt ikke hvor den førstefødte sønnen Michee er. Foto: Privat. Vis mer