«Pappa, ikke vær engstelig»

LONDON (Dagbladet): Jamal al-Durras sønn Mohammed ble skutt og drept mens han desperat forsøkte å beskytte 12-åringen. Millioner av TV-seere verden over var vitne til drapet. Nå forteller Jamal om de fryktelige minuttene, og sønnens siste ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en avmagret og fortvilet mann som beretter om dagen da han og sønnen forlot hjemmet i den palestinske flyktningleiren i Gaza. 37 år gamle Jamal tok med seg et av sine sju barn for å kjøpe ny bruktbil til familien. TV-seere verden rundt var vitne til hvordan byturen endte, guttungens liv ebbet ut mens kulene traff både ham og faren.

Tragedien

- Pappa, ikke vær engstelig, ikke vær engstelig, var de siste ordene Mohammed stotret fram, mens han segnet sammen, forteller Jamal til avisa The Mirror.

- Plutselig løsnet grepet hans, og hodet falt ned over beina mine. Mohammed døde mens han lå slik.

Bygningsarbeideren tilbrakte en måned på intensivavdeling. Det tok ytterligere seks uker å lappe sammen hans høyre arm. Nå er han hjemme igjen hos kona Amal, som han har to døtre og fire gjenlevende sønner med.

Legene karakteriserer det som et mirakel at mannen overlevde de åtte kulene som gjennomboret kroppen hans den siste lørdagen i september i fjor.

Mohammed skrek

- Vi dro av gårde for å kjøpe ny bil, forteller Jamal. Far og sønn reiste til bruktbilmarkedet ved inngangen til Gaza by. De ga opp etter en times tid, og begynte hjemturen. De tok en drosje, men politiet hadde sperret av veien fordi en gruppe unge palestinere demonstrerte.

SORGTUNG:  Jamal al-Durra ved grava til sønnen Mohammed. 12-åringen døde i farens armer.Foto: JAMES VELLACOTT, BULLS
SORGTUNG: Jamal al-Durra ved grava til sønnen Mohammed. 12-åringen døde i farens armer.Foto: JAMES VELLACOTT, BULLS Vis mer

Pappa Jamal bestemte at de skulle forlate drosjen, og tok med seg sønnen over veien i et forsøk på å få gutten hjem fortest mulig uten å bli fanget i en situasjon.

- Plutselig forsto jeg at kulene kom i vår retning. Sanden sprutet opp fra bakken, og jeg tok med meg Mohammed bak en betongkloss for å søke sikkerhet. Kulene kom fra den israelske militære sjekkposten. Jeg kunne ikke tro at de skjøt mot en ubevæpnet mann og en ung gutt, forteller al-Durra.

- Jeg forsto at noe var fryktelig galt. Skytingen bare fortsatte. Så hørte jeg Mohammed skrike ut at han var truffet i kneet.

Faren forteller hvordan han desperat forsøkte å beskytte sønnen og gi signal til soldatene om at de skulle stoppe kuleregnet.

Vil aldri tilgi

Skuddsalvene fortsatte i 45 minutter, mens Jamal hjelpeløst holdt rundt Mohammed. Da ambulansepersonellet kom, ble den første i mannskapet som prøvde å komme fram til de to skutt og drept.

Deretter ble far og sønn kjørt til sykehuset. Mohammed var død før de kom fram. Samme kveld ble han stedt til hvile, drapert i et palestinsk flagg.

Jamal selv vil aldri kunne arbeide igjen. Han hater ikke alle israelere, han har venner blant dem. Men vil aldri tilgi soldatene som drepte sønnen hans den triste septemberlørdagen.

SORGTUNG: Jamal al-Durra ved grava til sønnen Mohammed. 12-åringen døde i farens armer.Foto: JAMES VELLACOTT, BULLS