Pappa Kirkemo er hovedvitne

SØRUMSAND (Dagbladet): Sverre Kirkemo er ikke bare pappa til to av de tiltalte i norgeshistoriens mest omfattende drapssak. Han er også et av hovedvitnene i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I til sammen 16 avhør har han fortalt politiet det han vet om flere sentrale spor.

- Jeg tror noen blir dømt, og i rettssaken tror jeg det kommer fram mer enn vi vet til nå. Jeg forventer at saken blir løst i rettssalen, sier Sverre Kirkemo til Dagbladet.

Sverre Kirkemo sitter med kaffekoppen i hånda hjemme på Sørumsand. Nå forteller han Dagbladet historien om splittelsen i to familier, de lange avhørene og om sin rolle i saken.

- Det var med en viss lettelse jeg mottok meldingen om at det blir rettssak. Nå får jeg nok svar på de mange spørsmålene jeg sitter med. Likevel følte jeg også sorg og skuffelse. Jeg måtte gå ut en tur. Og tårene kom, sier han.

Hett spor

For Sverre Kirkemo begynte det som hele Norge kjenner som Orderud-saken lenge før drapene i mai 1999. Etter det første attentatforsøket mot Anne Orderud Paust sommeren 1998 var han et av politiets heteste spor. Hjemmet hans ble ransaket, og han var inne til flere avhør hos Oslo-politiet.

Sverre Kirkemo var tidligere en velkommen gjest på Orderud gård.

11. juni i 1999 ble Kristin Kirkemo Haukeland pågrepet. Tre dager seinere ble også Veronica Orderud siktet.

- Verden falt fra hverandre. Jeg måtte forholde meg til helt utenforstående, som journalister, for å få informasjon. Alt jeg hadde, var plutselig borte. Jeg satt igjen med Lise (samboeren), David (Kristins sønn) og en hund, forteller pappa Kirkemo til Dagbladet.

Bursdag

I dag er Kristin Kirkemo Haukeland i daglig kontakt med faren og hans samboer. Tirsdag fylte Kristins sønn seks år. Bursdagen ble feiret i Oppegård.

- Det var en flott bursdag. Helt topp, fortsetter Sverre Kirkemo.

Helt fram til Veronica og Per Kristian Orderud ble løslatt fra varetekt i november 1999, hadde pappa Kirkemo, ifølge ham selv, et godt forhold til datteren Veronica og svigersønnen Per Kristian Orderud. Men så ble Kirkemo nektet adgang til gården.

Han sier han ikke har snakket med Per Kristian og Veronica på over ett år.

- Hvorfor kan de ikke bare si hvorfor de ikke vil snakke med meg? Jeg tror to mennesker skal få problemer med å møte blikket mitt under rettssaken. Jeg må bare leve med at denne saken har splittet to familier.

- Hvordan vil du definere forholdet ditt til Veronica og Per Kristian Orderud i dag?

- Det er akkurat det samme som før denne saken startet. Hun er datteren min. Per er svigersønnen min. Veronica er et fint menneske. Jeg kan ikke dømme noen ut fra hva jeg tenker. De må få en sjanse til å forklare seg, men hun og Per må ikke snakke med to tunger, svarer Sverre Kirkemo.

Lange avhør

Dagbladet kjenner til detaljene i flere av de 16 avhørene med Sverre Kirkemo. Sverre har fortalt etterforskerne detaljert om det såkalte 180-sporet, sokken, skoavtrykket som ble funnet inne i kårboligen på Orderud gård og bombeattentatet.

Sverre Kirkemo har i avhørene knyttet enkelte av de fire siktede til flere sentrale spor.

- Ifølge avhørene har du en sentral rolle i denne saken?

- Deler av Orderud-slekta har mistenkeliggjort meg. Mange i politiet tror jeg har en sentral rolle i drapene på tre uskyldige mennesker. Jeg vet jeg blir et sentralt vitne i saken når den kommer opp. Men jeg har fortalt sannheten. Derfor skal det på mange måter bli godt å komme i en rettssak hvor jeg kan fortelle det jeg vet - og se reaksjonen til en del personer som mener jeg er involvert i saken, svarer han.

Om Kristins rolle i saken sier han:

- Kristin har hele tida spilt med åpne kort. Det har også politiet sagt til meg.

SENTRALT VITNE: - Verden falt fra hverandre da begge døtrene mine ble siktet for trippeldrapet, sier en åpenhjertig Sverre Kirkemo i dette intervjuet med Dagbladet. I rettssaken vil pappa Kirkemo bli et sentralt vitne for påtalemyndighetene.