Pappa snakker med Susanne (13) ved sykesenga

Familien håper og tror at Susanne skal klare seg.

SURREALISTISK: Forstander i Den Kristelige Menighet i Drammen, Harald Kronstad, sier ulykken Susanne Auke (13) ble utsatt for er surrealistisk, og at det er vanskelig å holde gråten tilbake. Menigheter over hele verden ber nå for at 13-åringen skal klare seg gjennom de livstruende skadene hun har fått. Foto: Nina Hansen
SURREALISTISK: Forstander i Den Kristelige Menighet i Drammen, Harald Kronstad, sier ulykken Susanne Auke (13) ble utsatt for er surrealistisk, og at det er vanskelig å holde gråten tilbake. Menigheter over hele verden ber nå for at 13-åringen skal klare seg gjennom de livstruende skadene hun har fått. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| DRAMMEN (Dagbladet.no:) 13-åringen Susanne Auke, som torsdag ble slept under en bil i fire kilometer, ligger nå på Haukeland universitetssykehus med livstruende skader.

Mens mora er hjemme i Røyken og tar seg av Susannes søsken, sitter faren hennes ved siden av sykesenga og passer på dattera si, ifølge forstander i Den Kristelige Menighet i Drammen, Harald Kronstad.

- Han snakker med henne, stryker henne over kinnet og holder henne i hånda. Hun har heldigvis ikke store skader i ansiktet, de verste skadene er langs siden, sier Kronstad til Dagbladet.

Grusom ulykke
Kronstad er i tett kontakt med Susannes familie, og har i kveld møtt Susannes mor for å hjelpe familien så godt han kan. Han har kjent familien helt siden oppveksten.

- Det er en grusom ulykke, på grensa til det surrealistiske. Dette er vondt og vanskelig å sette seg inn i, og det er ikke lett å holde gråten unna, sier Kronstad.

Susanne ble operert igjen i dag, og ifølge Kronstad var operasjonen kirurgisk sett vellykket. Rundt 30 prosent av jentas hudoverflate har fått til dels store skader av ulykken.

- Tilstanden er fortsatt kritisk og ustabil. Lungene er nå det mest kritiske, sier han.

STERK: Støttegruppen for Susanne (13) har nå over 7 700 medlemmer på Facebook. Flere venninner skriver at Susanne er ei utrolig sterk jente.  Bildene av Susanne publiseres i samråd med familien. Foto: Privat
STERK: Støttegruppen for Susanne (13) har nå over 7 700 medlemmer på Facebook. Flere venninner skriver at Susanne er ei utrolig sterk jente. Bildene av Susanne publiseres i samråd med familien. Foto: Privat Vis mer

Tror på god slutt
13-åringen har nemlig mye væske i lungene.

- Hun er tilkoblet sykehusets mest avanserte respirator, og er i de aller beste hender, sier Kronstad.

Tidligere i kveld ble det klart at det er funnet spor av Susannes sykkel på lastebilen som var involvert i ulykken.

Susannes familie var i ferd med å flytte fra Røyken, og faren skulle etter planen bruke sommeren på å pusse opp det nye huset deres i Vestfold. Nå har menigheten, best kjent som Smiths Venner, tatt over ansvaret for oppussinga.

- Vi bidrar med det vi kan, både omtanke, omsorg og praktiske ting. I tillegg ber vi, og det blir holdt samlinger i menigheter flere steder i verden der de ber for Susanne, sier Kronstad.

UTROLIG: Skrekkhistorien om Susannes ferd under bilen (bak i bildet) har rystet Norge. Foto. Jonny Olsen
UTROLIG: Skrekkhistorien om Susannes ferd under bilen (bak i bildet) har rystet Norge. Foto. Jonny Olsen Vis mer

På bloggen Susanne - vi ber for deg! sendte Susannes mor i dag en stor takk til alle som hjelper familien.

- Vi tar en dag av gangen, og selv om det kan svinge noe tror vi på en god utvikling og at det vil ende godt, skriver mora.

Over 7700 personer har nå meldt seg inn på støttegruppa for Susanne på Facebook.

Glede og sorg
Menighetsforstander Kronstad tror mange ting har bidratt til at Susanne overlevde den ekstreme bilturen.

- Det er nok et samarbeid mellom mange profesjonelle i helsevesenet, men i tillegg tror vi veldig sterkt at Gud grep inn i dette. Det bidrar til at situasjonen er så håpefull som den er. Etter alle odds, skulle hun vært død, sier Kronstad.

FANT SPOR: Det er nå funnet spor av Susannes sykkel under lastebilen som var involvert i ulykken. Foto: Tor Keiser
FANT SPOR: Det er nå funnet spor av Susannes sykkel under lastebilen som var involvert i ulykken. Foto: Tor Keiser Vis mer

Men familien er nå også i ferd med å ta inn over seg realiteten i situasjonen.

- For mor og far er den store gleden over at hun overlevde nå i ferd med å bli innhentet av realiteten: De alvorlige skadene hun faktisk har fått. Det er blanding av glede og sorg. Men de er ikke bitre, og har heller ikke overgitt seg til fortvilelse, sier Kronstad.

Etter planen skal Susanne ikke utsettes for nye operasjoner i morgen, men sårbehandlingen fortsetter som planlagt.

GLAD I HEST: Susanne Auke (13) ligger nå i kunstig koma på brannskadeavsnittet på Haukeland universitetssykehus i Bergen. Foto: Privat
GLAD I HEST: Susanne Auke (13) ligger nå i kunstig koma på brannskadeavsnittet på Haukeland universitetssykehus i Bergen. Foto: Privat Vis mer