Pappa til Kristin Juel Johannesen: «Finnes det ikke grenser for hva slags folk som skal få gå løs?»

MØRK I LARVIK (Dagbladet): Som Holly og Jessica i Soham, skulle Kristin Juel Johannessen bare ut en tur. Hun kom aldri tilbake. Den drapsdømte går fri i påvente av ankesaken neste uke. - Finnes det ikke grenser for hva slags folk som skal få gå løs? spør Kristins pappa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rommet til Kristin Juel Johannessen (12) står urørt - tre år etter at hun ble kvalt og drept på vei for å bade. Pappa Roar (44) forsøker å samle kreftene til en ny rettsrunde som starter i Agder lagmannsrett på mandag.

Tragedien med Holly Wells og Jessica Chapman i England har forsterket spørsmålet familien har tumlet med hver dag siden datteren ble borte: Hvorfor? Hvorfor skjedde det?

- Vi tenker på parallellene. De to jentene skulle også bare ut for å ha det moro. Kristin skulle av gårde for å bade. Så ender det med drap.

- Jentene i England forsvant 4. august. De ble funnet 16. august. Kristin forsvant 5. august. Hun ble begravd 17. august, sier Juel Johannessen.

Det er noe med datoer. Merker i tid. Bursdager, jul, påske, 17. mai. August - 5. august.

Opprørt

I går stoppet skolebussen ute i veien. Lyden fra motor og dører var den samme som før, men Kristin kom ikke ut. Familien må leve med dette for alltid.

- Drapsmannen fikk 12 års fengsel i herredsretten. Vi får aldri Kristin tilbake. Jeg synes dommen var altfor mild. En hån, sier Juel Johannessen.

Men nesten enda verre: Den drapsdømte ble satt fri. Verken forhørsretten eller lagmannsretten ville varetektsfengsle 25-åringen fram til ankesaken kommer opp.

Domstolene fant ikke at det var fare for gjentakelse, rømning eller at den alminnelige rettsfølelsen ville støtes.

- Det ble anført at den dømte ikke var i lokalmiljøet og at han ikke var gjenkjennelig. Kort tid etter sto han fram med navn og bilde i Se og Hør og bedyret sin uskyld. Finnes det ikke grenser for hva slags folk som skal få gå løs? tordner Kristins pappa.

- Jeg har ikke mye tiltro til norsk rettsvesen. Men det er å håpe at det blir en bedring, sukker han. Justisdepartementet har nå ute til høring et forslag om å styrke fornærmedes rettigheter i straffesaker.

Ny lov?

En av hjertesakene til Kristins pappa er automatisk varetektsfengsling av drapsdømte under ankeprosessen.

- Jeg har fått et visst gehør hos justisminister Odd Einar Dørum for dette, sier han.

I dag står det kan fengsles i loven. Juel Johannessen håper i det minste å få en lovendring slik at det skal stå bør .

Snart sitter han ansikt til ansikt med 25-åringen herredsretten mener tok livet av Kristin.

- Jeg kan ikke si alt hva jeg føler. Men i alle fall er handlingen nå knyttet til en person.

Den endelige kjennelsen om skyld eller uskyld kan komme 5. september. Den dagen ville Kristin fylt femten år.