Pappa til to i fengsel

Myteomspunnet og utpekt som Norges farligste fange. Ble Pappa til to mens han satt i fengsel. Nå er Princ Dobroshi (40) snart en fri mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO FENGSEL (Dagbladet): - For meg er barna det viktigste i hele verden. Jeg har tre barn, to av dem er kommet mens jeg har sittet i fengsel. For halvannet år siden fikk jeg en sønn, Princ jr. 1. juli ble jeg far til en datter. Nå gleder jeg meg til å se barna mine, sier Dobroshi, mannen som rømte fra fluktsikre Ullersmo en kald januardag i 1996.

Flink med gull

Sola har kommet til Oslo. Vi spaserer rundt i luftegård nummer to i Oslo fengsel. Fengselshverdagen for Princ Dobroshi har forandret seg. I fire og et halvt år satt han totalt isolert. Nå sitter 40-åringen på den såkalte «senioravdelingen» i Oslo fengsel. Slik forbereder norske justismyndigheter kosovoalbaneren på livet utenfor murene.

Går alt etter planen kan han lukke fengselsdøra bak seg 6. februar neste år. Han vil bli utvist fra Norge, og skal hjem til familien i Tsjekkia.

-Det var tøft å sitte isolert, ikke minst fordi jeg omtrent ikke har fått sett min familie. Nå venter jeg på et bilde av min nyfødte datter. Min kone har et galleri, og jeg håper å få jobbe med gull når jeg slipper ut. Jeg er flink med gull, sier Dobroshi, som ble tysk statsborger i 1993. Høsten samme år ble han pågrepet på Royal Christiana Hotel i Oslo. I 1995 ble dommen mot ham rettskraftig.

FAKTA

Princ Dobroshi (40)

Kosovoalbaneren Princ Dobroshi ble i 1993 tatt med 5,4 kilo heroin i Oslo. Han ble dømt til 14 års fengsel.

29. januar i 1996 rømte han fra Ullersmo landsfengsel. Etter tre år i skjul ble han pågrepet i Praha og utlevert til Norge for å sone resten av dommen.

Er av politiet og media blitt omtalt som Norges farligste fange.

Advokat John Christian Elden og privatetterforsker Tore Sandberg mener Dobroshi kan være offer for et justismord, og har begjært saken gjenopptatt.

Kan mange språk

Mannen fra Peja i Kosovo er kortklipt og har på seg blå skjorte. Han blar i saksdokumentene mens vi snakker. Advokat John Christian Elden og privatetterforsker Tore Sandberg har sendt begjæring om gjenopptakelse av saken til Gjenopptakelseskommisjonen. Dobroshi ble funnet skyldig i å smugle fem kilo heroin til Norge.

Men det var ikke derfor han ble kjent. En januardag i 1996 rømte han fra Ullersmo landsfengsel. I tre år jaktet politiet på Dobroshi før han ble pågrepet på gata i Praha.

- Du vet, jeg var ingen «angel», men jeg er ikke den mannen som politiet og ikke minst media har fremstilt meg som, sier Dobroshi. Han har lært seg norsk i fengselet. Nå snakker han 10-11 forskjellige språk.

- Jeg håper og tror Gjenopptakelseskommisjonen vil gjøre noe med saken min. Jeg stoler på at sannheten til slutt vil seire. Jeg stoler på min advokat, privatetterforsker Tore Sandberg og kommisjonen, fortsetter Dobroshi.

Rømte på instinkt

Princ Dobroshi har flere ganger sagt at han er «blitt behandlet som et dyr» i fengsel. Hvert eneste skritt har blitt overvåket. Norsk politi har hele tiden ment at Dobroshi har hatt en sentral rolle i narkotrafikken til Norge de siste årene.

- Du skjønner vel at du må passes på, ikke minst fordi du rømte?

- Norske myndigheter har ikke tillit til meg. Jeg er blitt gjort spesiell. Det er laget et bilde av meg som ikke stemmer. Det gjør noe med et menneske å sitte så lenge isolert. Du kan bli gal, svarer han.

- Det er mange historier om hva som skjedde da du rømte?

- Jeg klarte å rømme på instinkt. Jeg jobbet på mekanisk verksted, og en dag kom det en lastebil inn i verkstedet. Jeg gjemte meg på lasteplanet, og satt der til vi kom til Oslo. Der ringte jeg noen av mine kamerater. De hentet meg på Kongsvinger og vi kjørte til Hamburg, hevder han.

Dobroshi, advokat Elden og privatetterforsker Tore Sandberg mener flere nye vitner setter saken i et nytt perspektiv.

- Princ Dobroshi er omspunnet med myter som i ettertid har vist seg å ikke stemme. Mye tyder på at dommen mot ham er basert på feil grunnlag. Når det gjelder løslatelse, forholder vi oss til løslatelsesdatoen som er basert på normal soningstid, sier advokat Elden.

Fotball og bøker

I Oslo fengsel snakker Princ Dobroshi om fotball-EM. Han heiet på Tsjekkia. Han har fortalt oss at han trener fem-seks ganger i uka _ og leser mye klassisk litteratur. Han gjentar gang på gang at han er uskyldig.

Han peker på bildet av seg selv tatt for 11 år siden. Etterpå har både lagmannsretten og Høyesterett funnet ham skyldig. Politiet har beskyldt ham for å endre på utseendet. Dobroshi ler. Han hevder at kun nesa er operert - fordi han brakk den i en fotballkamp.

Hvordan blir det egentlig å slippe ut? Er det mulig å få et normalt liv igjen?

- Jeg håper da det. Albanerne tar vare på hverandre. Familiemedlemmene mine tar vare på hverandre. Disse årene må jeg bare forsøke å glemme. Legge de bak meg. Starte på nytt.

NYBAKT PAPPA: For to uker siden ble Princ Dobroshi fra til en datter. To av sine tre barn har han fått mens han satt i fengsel.
SNART FRI: Princ Dobroshi, utpekt som en av Norges farligste menn, er snart en fri mann. 40-åringen satt isolert i fire og et halvt år. I går gikk han rundt i luftegården i Oslo fengsel.