- Pappa var som en ulv

Sju ganger løftet faren kniven og hogg den i guttens kropp. Like etter gjennomgikk datteren den samme brutale mishandlingen. - Pappa var som en ulv og var troende til det meste, sa 16-åringen til Dagbladet etter å ha vitnet mot faren om drapsforsøket på søskenparet i fjor høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en rystende familietragedie som i går ble avdekket i Heggen og Frøland herredsrett i Mysen på Østlandet.

Lavmælt beskrev en 34 år gammel irakisk kvinne og hennes to eldste barn et mishandlingshelvete som skal ha pågått siden de ble gjenforent med ektemann og far for fire år siden. Mishandlingen toppet seg i fjor høst da faren angrep to av barna med kniv idet de skulle forlate krisesenteret der familien hadde søkt tilflukt.

Stakk sju ganger

- Pappa ventet på oss i skogen da vi skulle ta bussen til skolen. Det var mandag morgen, og klokka var bare halv sju. Vi ble svært redde, og nektet da han forlangte at vi skulle bli med ham. Da hevet han kniven og begynte å stikke, forklarte den 16 år gamle sønnen for retten.
Den 37 år gamle irakeren er tiltalt for forsøk på forsettlig drap på sine to tenåringsbarn. I går var det første gang gutten møtte sin far etter det groteske drapsforsøket 1. september i fjor. Med rolig stemme og med faren sittende på tiltalebenken tre meter unna, viste han retten hvor kniven hadde boret seg inn i kroppen på sju steder. Den 37 år gamle faren satt rolig med senket hode under sønnens forklaring. Han unnlot å møte 16-åringens blikk. Halvveis ute i sønnens forklaring forlot han plutselig rettslokalet. Retten fikk høre en grotesk beskrivelse av dramaet på bussholdeplassen utenfor Mysen.

Først skal 37-åringen ha hogd sønnen i ryggen, og deretter stukket sin datter i siden. Ifølge tiltalen skal han ha påført gutten ytterligere seks stikk på overkroppen mens han lå nede. Datteren ble påført nye sju stikk. Knivstikkingen stanset først da et vitne kom til og ropte at gjerningsmannen måtte slutte. Faren sa i retten i går at han bare husker hva som skjedde fram til knivstikkingen og nektet for å ha mishandlet eller drapstruet familien.

Fengsel

Ofrenes vitnemål avdekket at firebarnsfamilien lenge hadde levd i et meningsløst voldshelvete. Hjemmet deres, en leilighet på Oslo øst, fungerte mer som et fengsel for den irakiske familien etter at de ble gjenforent med faren. Han hadde da vært atskilt fra familien i 13 år. Lite ante de om marerittet som ventet dem i Norge.

Detaljert fikk retten innblikk i en hverdag der den 37 år gamle irakeren skal ha holdt sin kone og deres fire felles barn innesperret. Her ble de trakassert, slått, sparket og sultet i dagevis. De ble nektet kontakt med andre. Først da eldstemann kom i kontakt med barnevernet, fikk familien hjelp. Denne langvarige mishandlingen inngår også i den rystende tiltalebeslutningen.

- Han slo og sparket oss hele tida. Han trengte ingen grunn. Jeg ba ham ta meg, og heller la barna være i fred, men han ville ikke høre, forklarte den 34 år gamle moren gråtende i retten. Da aktor spurte henne om drapsforsøket mot de to eldste barna, knakk hun helt sammen i gråt.

Meldte seg selv

Begge barna er sterkt preget av alt som har skjedd, men den 18 år gamle søsteren har hatt det tøffest. Hun har forsøkt å ta sitt liv flere ganger, og nektet å forklare seg med faren til stede i retten. Familien føler seg fortsatt truet av tiltaltes familie. De bor på hemmelig adresse, og ble ledsaget av politi i skuddsikre vester da de ankom rettslokalet.

- Da han begynte å stikke, var jeg sikker på at jeg skulle dø. Nå gjør han alvor av alle drapstruslene, tenkte jeg, forklarte den 18 år gamle datteren.
- Prøvde dere å forsvare dere? spurte aktor Bjørn Kristiansen.

- Ja, men det hjalp ikke. Han fortsatte bare å stikke, sa hun stille.

Etter en stund forlot 37-åringen de blødende barna og stakk av. Like etter skal han ha ringt til tanta deres og fortalt at han hadde drept dem. Et par timer seinere meldte han seg for politiet i Oslo fordi han hadde blod på klærne sine.

Barna klarte å komme seg tilbake til krisesenteret, hvor ambulansepersonell straks ble tilkalt. De ble så fløyet til Ullevål sykehus i all hast og datteren ble øyeblikkelig operert. Begge barna ble liggende på sykehuset i tre uker.

MERKET FOR LIVET:</B> - Vi vet at han hatet oss, sier søskenparet og får støtte av mor (i midten). Bistandsadvokat Gunhild Lærum (t.h) karakteriserer historien til familien som en av de verste mishandlingssakene hun kjenner til.