Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pappaen til Annelin (27) er årsaken til at alle skadde nå vil få høyere erstatning

Vil koste forsikringsbransjen 500 millioner ekstra i året. - Jeg oppdaget systemsvikt og kjørte saken mot alle råd.

VANT I HØYESTERETT: Høyesterett bestemte i dag at Annelin Kreutzer (27) skal ha nær en million kroner mer i erstatning enn det hun har fått utbetalt til nå etter ulykken for sju år siden. Pappa Espen Johnsen får æren for at alle skadde nå vil få høyere erstatning. Foto: Privat
Espen Johnsen og datteren Annelin Kreutzer 
Foto: Bjørn Jørgensen
VANT I HØYESTERETT: Høyesterett bestemte i dag at Annelin Kreutzer (27) skal ha nær en million kroner mer i erstatning enn det hun har fått utbetalt til nå etter ulykken for sju år siden. Pappa Espen Johnsen får æren for at alle skadde nå vil få høyere erstatning. Foto: Privat Espen Johnsen og datteren Annelin Kreutzer Foto: Bjørn Jørgensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet at en viktig prinsippdom i Høyesterett medfører at forsikringsselskapene må utbetale 500 millioner kroner mer i året etter personskader.

Høyesterett bestemte i storkammer i dag at en kvinne (27), som ble 100 prosent ufør etter en trafikkulykke for sju år siden, skal ha ytterligere 966 000 kroner i erstatning enn det hun til nå har fått utbetalt.

Kvinnen heter Annelin Kreutzer og både Personskadeforbundet LTN og advokatfirmaet Ness Lundin gir pappaen hennes, Espen Johnsen, æren for at alle landets skadelidte nå vil få en riktigere erstatning.

Pappa får æren - Hadde det ikke vært for hans årelange, utrettelige kamp, ville denne saken aldri havnet i Høyesterett, sier assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN som var godkjent partshjelper for familien i Høyesterett.

Espen Johnsen selv må si seg enig i dette.

- Ja, jeg tror det er litt sant. Jeg har kjørt denne saken mot alle råd jeg har fått. Når dattera di blir påkjørt på denne måten, setter du deg jo inn i hvordan erstatningsutbetalinger blir beregnet. Jeg fant en systemsvikt og ga meg ikke, sier Johnsen til Dagbladet.

Dattera Annelin ble voldsomt skadd i trafikkulykken for sju år siden.

- Hun kan ikke ta vare på seg sjøl. Annelin spiser ikke, drikker ikke og kommuniserer ikke. Jeg er evig takknemlig for personalet i Tromsø kommune som har ansvaret for henne. Hun har det så bra hun kan ha det. De gjør en fantastisk jobb, sier Johnsen.

Da hun ble skadd som 20-åring hadde Annelin allerede et barn på fire år. Dermed ble bestefar og bestemor også mor og far.

- Jeg deler omsorgen for 11-åringen med ekskona mi, forteller Espen Johnsen.

Satte rente ned Høyesterett bestemte seg i dag for hvor høy den såkalte kapitaliseringsrenta skal være, ei rente som har ligget på fem prosent siden 1993.

Denne renta har stor betydning for størrelsen på erstatningsutbetalinger, og Personskadeforbundet LTN, som var godkjent partshjelper for skadelidte i Høyesterett, har i årevis kjempet for at den må settes ned, da de mener en kapitaliseringsrente på fem prosent ikke gir de skadde den erstatningen de har krav på.

I storkammer i dag kom rikets øverste dommere, elleve i tallet, til at den skal settes ned fra fem til fire prosent.

Dommen vil få enorm betydning for et stort antall skadde. Både forsikringsselskapene og pasientskadeordningen har et stort antall saker hvor endelig utbetaling er satt på vent i påvente av Høyesteretts avgjørelse. Disse vil nå få etterbetalt til dels store summer.

500 mill. i året Finans Norge beregnet i forbindelse med høyesterettssaken ut hvor mye en nedsettelse av kapitaliseringsrenta til fire prosent vil bety i økte erstatningsutbetalinger for forsikringsselskapene.

I prosent er denne økningen satt til å være på 10,5 prosent i året. I kroner og øre må forsikringsselskapene nå regne med å betale ut rundt 500 millioner kroner mer i året i erstatningsutbetalinger.

- Dette kommer til å koste staten og forsikringsselskapene store penger. Vi har fått en etterlengtet reduksjon av kapitaliseringsrenta som vil bety mye for skadde og som har krav på erstatning. Ellers merket jeg meg at Høyesterett ga et tydelig signal til lovgiverne om at dette egentlig burde vært deres bord. Stortinget burde ha behandlet dette. Kapitaliseringsrenta burde vært satt som et administrativt vedtak fra de folkevalgte, sier Oretorp i Personskadeforbundet LTN.

- Ikke full seier Det var enighet blant høyesterettsdommerne om at den generelle kapitaliseringsrenta skal settes fra fem til fire prosent.

Andrevoterende, høyesterettsdommer Toril Marie Øie, mente likevel at kapitaliseringsrenta for folk som er under verge, slik Annelin Kreutzer er, bør settes ned til tre prosent, da disse ikke er i stand til å investere erstatningsbeløpet og få mer avkastning selv.

- En kapitaliseringsrente på fire prosent vil gi systematisk undererstatning for denne gruppa, sa Øie i retten.

Hun ble fulgt på dette av tre andre høyesterettsdommere, men det var ikke nok. Sju dommere var enige om at ei rente på fire prosent er riktig også for denne gruppa.

- Jeg må si meg enig med dommer Øie. Egentlig burde kapitaliseringsrenta settes ned til to prosent for denne gruppa, i tråd med hva de sakkyndige mener. Så dette er ikke en full seier, men noe midt i mellom, sier Espen Johnsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media