Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marie (20) er savnet i Sør-Afrika:

Pappaen til Marie (20): - Tror hun er ufrivillig ført bort fra stranda

Letemannskapene jobber ut fra to teorier om hva som har skjedd Marie. Faren hennes tror ikke datteren har lagt på svøm, men derimot at hun er ufrivillig ført bort fra stranda.

SAVNET: Marie Sæther Østbø (20) ble sist sett av venner i går kveld da de gikk en tur på stranda. Siden har det vært en stor leteaksjon etter den norske studenten. Foto: Privat
SAVNET: Marie Sæther Østbø (20) ble sist sett av venner i går kveld da de gikk en tur på stranda. Siden har det vært en stor leteaksjon etter den norske studenten. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tips oss på telefon: 24 00 00 00 eller mail: 2400@db.no

(Dagbladet): Marie Sæther Østbø (20) fra Stavanger ble sist sett på stranda i Sedgefield i Sør-Afrika i 19.00-tida i går.

Hun ble meldt savnet kort tid etterpå, da hun ikke dukket opp til en avtalt middag med en gruppe studenter hun reiste sammen med.

Maries far, Atle Østbø, forteller at Marie ble igjen på stranda for å ta bilder da de andre i gruppa gikk i forveien.

To teorier

SAVNET: Det er en stor leteaksjon etter Marie Sæther Østbø i Sedgefield i Sør-Afrika. Foto: Privat
SAVNET: Det er en stor leteaksjon etter Marie Sæther Østbø i Sedgefield i Sør-Afrika. Foto: Privat Vis mer

- Letemannskapene jobber nå ut fra to teorier om hva som kan ha skjedd med henne, sier Østbø til Dagbladet torsdag kveld.

- Den ene teorien er at hun har tatt et bad, men det tror jeg er lite sannsynlig. Hun har vokst opp med sjø og båt, er svømmedyktig og vet at sjø er farlig. I tillegg har man funnet mobilen hennes, skoene og capsen hennes 100 meter fra vannet, og Marie ville aldri lagt det igjen der. Dessuten ville hun aldri latt vennene sine vente, sier faren.

Han fortsetter:

- Den andre teorien er at hun er ufrivillig ført bort fra stranda.

Han forteller at det er denne teorien han selv anser som sannsynlig.

- Jeg håper at de som kan ha tatt henne i varetekt, mot hennes vilje, slipper henne fri.

- Tida står stille

- Hvordan går det med deg?

- Det er hardt. Nå har det gått ett døgn siden hun ble meldt savnet, og tida har stått stille og samtidig gått fort. Jeg får ikke sove og går med konstant høy puls, sier Østbø.

- Og jeg er lei meg, men håpet om at hun skal bli funnet i live - det er der.

Østbøs kone befinner seg i utlandet, men er på vei hjem. Familien har altså ikke ennå fått samlet seg etter at de i går kveld fikk beskjeden om at Marie var savnet.

- Det er mange som spør om vi skal reise ned, men nå må vi først få samla oss som familie, og sammen avgjøre hva vi skal gjøre, sier han.

Støtte

Han forteller at han får mye støtte - både her hjemme i Norge - men også fra letemannskaper og andre som bistår i søket etter Marie i Sør-Afrika.

- Jeg føler at søket der nede i gode hender, og jeg blir hele tiden oppdatert. Koordinatoren for Sea Rescue South Africa (NSRI) har tatt direkte kontakt med meg flere ganger, det samme har reiselivssjefen i Sør-Afrika, sier Østbø.

Han forteller videre at studentene som Marie reiste med, har avlyst den planlagte safarien, og nå leter etter venninna si.

FULLT SØK: Kystvakta måtte innstille søket onsdag kveld som følge av vanskelige værforhold, men søket har fortsatt for fullt i dag, opplyser kystvaktas talsperson Craig Lambinon. Foto: NSRI
FULLT SØK: Kystvakta måtte innstille søket onsdag kveld som følge av vanskelige værforhold, men søket har fortsatt for fullt i dag, opplyser kystvaktas talsperson Craig Lambinon. Foto: NSRI Vis mer

- De holdt på til ett i natt, sov fem timer og startet opp igjen ved morgengry, sier han.

Fortsetter søket

Han forteller også at Maries nære venninne fra Mexico, som hun kom til Sør-Afrika sammen med på mandag, blir godt ivaretatt av et støtteapparat i Sedgefield.

- Vet du noe om hva som skjer videre nå i kveld?

- Nå som det blir mørkt, vil søket avta noe, men jeg vet at flere vil lete videre med lommelykter.

- I tillegg er det sannsynlig at en større øvelse som er planlagt denne helga i regi av NSRI, vil bli flyttet til Sedgefield. Det vil kunne øke kapasiteten på søket etter Marie både til sjøs og på land, sier Østbø.

Student

Det var rundt klokka 19.40 i går kveld ble politiet og kystvakta satt inn i søket.

Politiinspektør Malcolm Pojie bekrefter overfor Dagbladet at de har funnet et par sko nær stranda.

- Vi vil ikke spekulere i hva som kan ha skjedd. Vi fortsetter å søke i hele dag og håper sporene leder oss en vei. Skoene er selvsagt et spor, sa han til Dagbladet tidligere i dag.

Til tross for gjentatte forsøk, har Dagbladet ikke lyktes med å få en ny uttalelse fra Pojie torsdag kveld.

Den siste offisielle meldingen fra den sørafrikanske kystvakta kom like etter klokka 17.50 torsdag kveld. Der opplyser de at de ikke har gjort noen nyue funn i søket etter 20-åringen.

- Til tross for den omfattende leteaktiviteten, har bare en mobiltelefon, en caps og sko som tilhører Marie, blitt funnet på stranda av politiet i dag tidlig, skriver NSRI.

Marie er til vanlig statsvitenskapsstudent ved Sciences Po i den franske byen Toulouse. Skolen opplyser overfor Dagbladet at de har cirka 1000 studenter, og at rundt 100 av dem er utenlandsstudenter.

Østbø ankom Sør-Afrika på mandag med sin studievenninne. De to skulle på safari i landet. Sedgefield ligger helt sør i Sør-Afrika, mellom Port Elizabeth og Cape Town.

  • Redningstjenesten oppga først Marie Sæther Østbøs alder til 21 år. Den riktige alderen er 20.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling