PÅGREPET I LIVE: Saif al-Islam ble tatt av opprørsstyrkene og er kjørt til sykehus. Foto: REUTERS
PÅGREPET I LIVE: Saif al-Islam ble tatt av opprørsstyrkene og er kjørt til sykehus. Foto: REUTERSVis mer

«Pappagutten» Saif sendt til sykehus

Ble skadd under flukten fra opprørsstyrkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at eks-diktator Muammar Kadhafi ble drept tidligere i dag, har det vært en storstilt jakt på sønnen Saif al-Islam.

Muammar Kadhafis sønn Saif al-Islam er såret og befinner seg på et sykehus, sier en libysk minister til nyhetsbyrået AP.

TV-kanalen Al Jazeera meldte noe tidligere at Saif al-Islam var blitt tatt til fange i Sirte. Ifølge den libyske overgangsregjeringen skal han ha forsøkt å flykte, men kolonnen hans ble omringet av revolusjonsstyrker.

Sentral sønn 39 år gamle Saif al-Islam har vært svært sentral i Kadhafis regime, og med ham pågrepet er det større sjanser for at landet går ei fredeligere tid i møte.

Med al-Islam på frifot hadde det vært en fare for at Kadhafi-lojale styrker fortsatt kunne skapt mye uro i landet. Den sjansen er betydelig mindre nå.

Saif al-Islam har gått fra å være pappagutt og levemann til å skaffe seg et bilde som ansvarlig diplomat av «britisk snitt». Som student reiste han rundt med to «kvinnelige pantere» som livvakter. Og de var mye fest og moro.

Etter å ha studert arkitektur i Tripoli dro han til Wien i Østerrike for å studere administrasjon, fordi han ble nektet visum til Frankrike. Og i Wien ble han venn med den nå avdøde lederen for ytre høyre, Jörg Haider, som heller ikke nektet seg en fest.

Men fra 2003 påtok han seg å bedre Libyas forhold til Vesten da regimet var helt utestengt. Muammar Kadhafi ga i 2003 avkall på kjernefysiske og biologiske våpen. Saif al-Islam spilte en nøkkel-rolle da Libya i 2008 gjorde opp for et sprengt fly fra USA over Lockerbie i Skottland med 270 drepte i 1988 og et sprengt fransk fly over Niger med 170 drepte i 1989. Som leder for Kadhafi-stiftelsen betalte Saif al-Islam ut 2,2 milliarder euro til de pårørende av ofrene.

Flere meldinger I 2007 forhandlet han fram løslatelsen av fem dødsdømte bulgarske sjukepleierne og en palestinsk lege, som var anklaget for å ha forgiftet pasienter med HIV. Det åpnet dørene til Frankrike. President Nicolas Sarkozy fra kom på besøk til Libya. De to land undertegnet avtaler om militært og sivilt samarbeid. Og Muammar Kadhafi ble mottatt i Paris med alle æresbevisninger fra Sarkozy. Nå kom utenlandske oljeselskap tilbake til Libya.

De siste månedene har det kommet flere ubekreftede meldinger om at al-Islam har vært tatt eller drept av opprørsstyrkene.

Nå kan den siste hastemeldingen om han ha kommet.