Pappakvote for flere fedre

Forenkling av trygdelov gir rundt 2000 flere fedre rett til pappakvote.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Rundt 2000 flere fedre får rett til pappakvote når regelverket i Folketrygdloven forenkles fra 1. juli, opplyser direktør Hilde Olsen i Nav til NTB.

- Tidligere var det et krav at mor hadde arbeidet i minst 50 prosent stilling før fødselen. Etter 1. juli vil kravet være at mor har arbeidet seks av de siste ti månedene og på årsbasis har tjent minst halvparten av folketrygdens grunnbeløp (G), det vil si ca. 37 800 kroner. G er nå 75 641 kroner.

- På mange måte er det en modernisering og klargjøring. Når begge har rett til foreldrepenger, har far rett til fedrekvote.

Det blir også noen endringer i Barneloven som får betydning for småbarnsforeldre fra 1. juli.

- Også her er det en modernisering og klargjøring. Sett fra Navs side får endringene også betydning for fastsettelsen av bidraget, sier Olsen.

I korte trekk innebærer endringene en bestemmelse om at retten kan fastsette delt bosted for barnet. Vanlig samværsrett blir utvidet til å gjelde overnatting i forbindelse med ettermiddagssamvær. Sommerferiesamværet er utvidet fra to til tre uker. Det skal være samvær annenhver høst-, jul-, påske-, sommer- og vinterferie.

I tillegg kommer en bestemmelse om varslingsplikt ved flytting.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer