Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pappaperm gir mer likestilling i familien

Blir jevnere fordeling av husarbeidet mellom sønner og døtre, viser ny forskning.

LIKESTILLING: Ny forskning viser at det blir jevnere fordeling av husarbeidet mellom sønner og døtre i familier som tar ut pappapermisjon. Her er  Peter Tálos fra Oslo er sammen med datteren sin Karin, som i fjor tok ut full pappapermisjon mens kona var i jobb. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LIKESTILLING: Ny forskning viser at det blir jevnere fordeling av husarbeidet mellom sønner og døtre i familier som tar ut pappapermisjon. Her er Peter Tálos fra Oslo er sammen med datteren sin Karin, som i fjor tok ut full pappapermisjon mens kona var i jobb. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I familier der far tar ut fødselspermisjon blir det en jevnere fordeling av husarbeidet mellom sønner og døtre, viser ny forskning.

- Våre intervjuer viser at barna som ble født like etter pappapermordningen ble innført, har en mye jevnere fordeling av husarbeidet enn andre barn, sier postdoktor Andreas Kotsadam ved Universitetet i Oslo til Vårt Land.

Barna Tidligere forskning viser at pappaperm fører til en jevnere fordeling av husarbeid mellom mor og far. Nå kan forsker Kotsadam og kollega Henning Finseraas ved Institutt for samfunnsforskning slå fast at ordningen også har en utjevnende effekt på barn av ulike kjønn.

Ved å sammenligne barn født rett før og etter reformens start i 1. april i 1993 unngår forskerne flere mulige feilkilder.

De mener derfor de kan bevise at det er selve pappapermordningen som har ført til utjevningen av husarbeidet. Intervjuene med barna ble gjennomført i 2010, da de var 17 år gamle.

Fedre gjør mer husarbeid Forsker Kotsadam tror den viktigste grunnen til kjønnsutjevningen er at fedrene fortsetter å gjøre mer husarbeid.

- Det tjener jentene mest på. Trolig fordi jenter gjør mye mer husarbeid enn gutter i utgangspunktet, sier han.

Forskeren tror flere av ordningens positive effekter vil reverseres dersom Høyre gjennomfører forslaget om å fjerne fedrekvoten.

- Det er veldig sannsynlig at langt færre menn vil ta ut pappaperm hvis forslaget gjennomføres. Det vil mest sannsynlig føre til mer ulik arbeidsdeling, sier Kotsadam.

Tror ikke på forskerne Leder Erna Solberg i Høyre tror 19 år med pappaperm har endret samfunnet, og at Norge nå er modent for en valgfri ordning.

- Jeg tror menn vil ta pappaperm også etter at vi gjør ordningen valgfri. Det er ikke alle som jobber sånn at det er lett å være borte tre måneder, sier Solberg.

Heller ikke Høyres kvinnepolitiske leder Julie Brodtkorb har tro på forskerne i denne saken.

- Jeg tror flere fedre i fremtiden vil ta mer permisjon. Moderne fedre ønsker å være med sine barn. Å kutte ut mammaperm og pappakvote og erstatte begge med en felles foreldrepermisjon tror jeg vil bidra til det, sier Brodtkorb til Aftenposten.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!