Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pappaperm til alle

Far er like viktig som mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1892 fastslo Stortinget at mor gir barn mer kjærlighet enn far, og at hun er best egnet til å ta vare på barna. Den holdningen preger oss fremdeles.

Norge fremheves ofte som et foregangsland innen likestilling. Likevel har fedre status som annenrangs foreldre her til lands. Vi har ikke selvstendig opptjeningsrett til fedrekvoten, og er prisgitt mors opptjening og tilknytning til arbeidslivet. Det hjelper ikke at far har jobbet og betalt skatt i årevis.

Hele 15 prosent, det vil si omtrent 8.000 menn hvert år, nektes pappapermisjon fordi mor har for liten arbeidsaktivitet, opplyser barne- og likestillingsdepartementet.

Nektes å ta ut foreldrepenger, dersom mor er hjemmeværende

Også når det gjelder retten til å ta ut foreldrepenger utover fedrekvoten så avhenger fars rettigheter av mors arbeids- og utdanningssituasjon.

Far har ikke mulighet til å ta ut foreldrepenger på selvstendig grunnlag hvis mor er hjemmeværende samtidig.

Barns rettigheter til samvær med far krenkes. Det viser med all tydelighet at systemet fortsatt definerer mor som hovedforelder, mens far i beste fall er slags barnevakt som kan skal steppe inn slik at mor kan gå ut i arbeid igjen.

Man overser helt den enorme betydningen fars tilstedeværelse har for barna.

image: Pappaperm til alle

Likestillingsombudet har stemplet dette som mannsdiskriminerende. Og det er jeg helt enig i. Men det verste er ikke at voksne menn diskrimineres, men at små barn blir frarøvet retten til samvær med far.

Hvorfor har ikke alle barn i dette landet samme rettigheter?

Opprop: Selvstendige permisjonsrettigheter og pappapermisjon for alle!

I Soria-Moria-erklæringen lovet regjeringen å gi far rett til å opptjene selvstendige permisjonsrettigheter.

Farogbarn.no krever at regjeringen innfrir dettet løftet! De må endre loven og bevilge de 260-300 millioner kroner i året som skal til.

Til nå har over over 1950 underskrevet vårt opprop for «Selvstendige permisjonsrettigheter og pappapermisjon for alle»! Men vi trenger din støtte også!

Skriv under oppropet vårt.

Listen vil bli sendt til Barne- og likestillingsministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media