- Pappapermen var det jævligste han hadde opplevd

Pappablogger etterspør «mannlige» aktiviteter for fedre i barnepermisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi ser dem på dagtid; samlet i en klynge over sine kaffe latter på kafé, på rad og rekke langs Akerselva, i yogasalen eller plaskende i et svømmebasseng.

Aktivitetstilbudene er mange for norske mødre. Men hvor skal pappa gjøre av seg når det er hans tur til å ta ut foreldrepermisjon?

Det spørsmålet stilte Ole Morten Knudsen seg da han for første gang i 2012 skulle ha pappapermisjon i et helt år. 

Løsningen ble for han å lage bloggen «Superpapsen» hvor han skulle utfordre seg selv til å delta på flest mulig barselaktiviteter for å få så mye som mulig ut av tiden med sin lille datter.

- Jeg måtte jo vise mor at det gikk bra hjemme.

Kjeder seg Og det gjorde han sannelig, ikke bare for mor, men også for de mange rådville fedrene i permisjon der ute.

For uten barselgrupper og mammayoga, kan permisjonen fort bli en ensom affære for Ola Nordmann. 

- En kamerat av meg beskrev det som «det jævligste han hadde gjort». Det er nok mange som kjeder seg veldig og føler seg litt ensomme under permisjonen. 

- BABYSVØMMING ER «SAFE»: Ole Morten Knudsen anbefaler babysvømming som et «kjønnsnøytralt» alternativ til aktiviteter som babyballett. Foto: Superpapsen
- BABYSVØMMING ER «SAFE»: Ole Morten Knudsen anbefaler babysvømming som et «kjønnsnøytralt» alternativ til aktiviteter som babyballett. Foto: Superpapsen Vis mer

Knudsen forteller at mange ender opp med å ta bussen til siste holdeplass for så å gå hjem til mor er ferdig på jobb. 

Satte «norgesrekord» Han forsøker derfor stadig å overtale kameratene sine til å utfordre «mannen i seg» og å bli med på de mer «feminine» barselaktivitetene som han finner. 

- Det var mange som nektet da jeg inviterte til bæreseleballett. Men jeg fikk med meg to kamerater og vips så hadde vi satt norgesrekord da vi for første gang i historien sørget for at det var flere menn enn kvinner tilstede på timen, tirsdag. 

•Se norgesrekorden i videon over. 

Ballettimen innebærer å gjøre danseøvelser mens barnet ditt sitter i en bæresele. 

- Jeg har vært der noen ganger alene, og da har jeg alltid vært den eneste mannen på timen. I starten var det litt kleint, men jeg synes det er veldig gøy. 

Stående applaus Og responsen er det ikke noe å si på når Knudsen entrer de ulike barselaktivitetene som han har meldt seg på; nå med sin andre datter i barsel nummer to. 

- På en mor- og barnetreningstime fikk jeg stående applaus fra alle mødrene som var tilstede. Man må ikke ta seg selv så høytidelig også er det viktig å ha litt selvironi; da blir permisjonen mye morsommere og også mye bedre for barnet. 

Etterspør «maskuline» aktiviteter Likevel etterspør Knudsen flere maskuline aktiviteter som menn med barn kan samles til. 

- Det gjelder å bruke fantasien. De aller fleste tilbud er jo tilpasset kvinner. Jeg synes det burde arrangeres ting som glattkjøringskurs med barn eller «baby booth camp». Det blir litt for mye bekkentrening på mor- og barntimene, vi trenger tilbud som er tilpasset oss. 

- Viktig å komme seg ut av stua Knudsen har flere tips til deg som måtte slite med å fylle dagene under permisjonen. 

ANBEFALER BABYKINO: Ole Morthen Knudsen anbefaler babykino som en av aktivitetene som passer seg for fedre i permisjon. Foto: Ole Morten Knudsen / Superpapsen
ANBEFALER BABYKINO: Ole Morthen Knudsen anbefaler babykino som en av aktivitetene som passer seg for fedre i permisjon. Foto: Ole Morten Knudsen / Superpapsen Vis mer

- Jeg anbefaler å dra på aktivitetssenteret «Hopp i havet», gå på museum hvor barnet kan krype rundt, eller babykino hvor du kan se en film du ønsker, ellers er babysvømmingen ganske «safe». 

Knudsen råder fedrene til å finne på aktiviteter som de selv vil gjøre, hvor barnet ikke bare ender opp med å ligge i vognen hele tiden:

- Det viktigste for barnet er å komme seg ut av stua og vogna og få se andre miljøer sammen med deg hvor det kan kravle litt rundt og være aktivt.