Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pappas dødsfall ugyldig fravær

Suzanne Heide (16) tok pappas dødsfall tungt. Da hun ba skolen om fri til å reise i begravelsen, fikk hun beskjed om at det ikke var gyldig grunn. Mens hun lå hjemme og sørget, kom fraværsadvarslene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Suzanne og mora, Frøydis Nordli (45), oppdaget til sin store forskrekkelse at dagens strenge regelverk ikke gir elever ved videregående skoler rett til fravær selv ved begravelser i nærmeste familie.

Hadde 16-åringen vært tillitsvalgt, eller møtt som vitne i retten, ville hun sluppet unna.

-  Først trodde jeg det ikke, sier mora til Dagbladet.

Det var i oktober at hun fikk beskjed om at faren til hennes to barn var avgått med døden på Hammarøy.

Datteren Suzanne, som bor sammen med mora i Tromsø, tok budskapet tungt.

-  Selv om de bodde langt fra hverandre, holdt de kontakt. I sommer var de i Tyrkia. Hun syntes, og synes, dødsfallet var fælt. Hun hadde lite lyst å gå på skolen, forteller Frøydis.

Avbrøt skolen

Beskjeden fra Kongsbakken videregående skole var at 16-åringen uansett ville få fravær. Selv ikke på dagen for farens begravelse, 27. oktober, var fraværsanmerkning til å unngå.

-  Det var bare snakk om å få være i fred noen få dager, i tillegg til å få være til stede under begravelsen, sier Frøydis Nordli.

Etter bare noen få dager kom de første advarslene i posten. Suzanne tvang seg etter hvert tilbake på skolen, og hun ble til slutt også innvilget to ukers permisjon, men etter cirka én måned avbrøt hun allmennfag-grunnkurset. En av årsakene var fraværet.

-  Det ble registrert, og ble et tilleggstraume, sier mora, som påpeker at elever ikke kan være borte mange timer før de ikke får gå opp til eksamen.

Mora fortalte historien anonymt til avisa Nordlys før jul.

Fylkesråd i Troms, Roger Ingebrigtsen (Ap), reagerte raskt. Han ga beskjed til alle skoler i fylket om at regelverket måtte fravikes i slike tilfeller. Deretter skrev han brev til Utdanningsdepartementet.

-  Man reagerer både som politiker og menneske. Ingen arbeidstakere får trekk i lønn i slike situasjoner, sier Ingebrigtsen.Svaret han fikk fra departementet var at saken var sendt videre til hans kontornabo, Fylkesmannen i Troms. De konkluderte nylig med at Ingebrigtsens regelfravik ikke kunne aksepteres.

Clemet rydder opp

I går møtte han utdanningsminister Kristin Clemet (H), som selv aldri så Ingebrigtsens brev, for å diskutere saken.

-  Jeg skal personlig ta meg av at reglene blir endret. Vi er i gang med en skolereform, så sånn sett passer det bra at dette kommer nå. Vi tar en gjennomgang. Jeg tviler på at man hadde slike situasjoner i tankene da reglene ble innført under Giske i 2001, sier Clemet.

Hun oppfordrer Suzanne til å vende tilbake til skolebenken.

-  Reglene var ikke ment å ramme slik. Hun har min moralske støtte, sier Clemet.

Roger Ingebrigtsen er fornøyd.

-  Fornuftig, erklærer han, og får selv skryt:

-  Det er flott at det fortsatt fins lokalpolitikere som ikke bare prater, men utviser handlekraft, sier Frøydis Nordli til Dagbladet.

RYDDER OPP: Kristin Clemet lover å rydde opp i det rigide regelverket, etter å ha blitt gjort oppmerksom på saken av fylkesråd i Troms, Roger Ingebrigtsen. I går møttes de to i Tromsø.
SLUTTET PÅ SKOLEN: Suzanne Heide (16) sluttet på skolen etter farens dødsfall. Suzanne orker ikke å la seg intervjue om saken, men samtykker i at Dagbladet trykker bilde av henne og til at mora forteller historien.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media