ELSKER PEZ: Lille Markus elsker sukkertøyet Hello Kitty Fizzy Hearts fra Pez. 7-åringen har den sjeldne diagnosen Williams Syndrom og foretrekker bare de sukkertøyene i den spesielle innpakningen. Da butikkhyllene gikk tomme, søkte pappaen hans Trond hjelp på Facebook. Tilbakemeldingene har vært overveldende. Foto: Privat
ELSKER PEZ: Lille Markus elsker sukkertøyet Hello Kitty Fizzy Hearts fra Pez. 7-åringen har den sjeldne diagnosen Williams Syndrom og foretrekker bare de sukkertøyene i den spesielle innpakningen. Da butikkhyllene gikk tomme, søkte pappaen hans Trond hjelp på Facebook. Tilbakemeldingene har vært overveldende. Foto: Privat Vis mer

Pappas Facebook-bønn redder Markus (7)

Favorittsukkertøyet gikk ut av produksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det var mest i desperasjon. Hvordan skulle de klare å skaffe sønnen Markus (7) favorittsukkertøyet fra Pez? De måtte bare prøve Facebook og håpe på hjelp.

Situasjonen var mer komplisert enn det mange andre småbarnsforeldre vil kjenne seg igjen i. Markus fra Vøyenenga i Bærum har den sjeldne diagnosen Williams Syndrom.

- Det er et veldig sjelden syndrom. Det er kanskje bare ett til to tilfeller i året her i Norge. Williams Syndrom medfører både hjertefeil og psykisk utviklingshemming. De er ekstremt sosiale mennesker, men de har ingen glede av mat. Og i Markus tilfelle er han også diagnostisert med infantil autisme. Det gjør det ekstra utfordrende å få i ham mat, sier pappa Trond Dalsveen til Dagbladet.

Eneste belønning Markus har ikke evnen til å tygge mat. Det går stort sett i babygrøt som han mates med, skriver avisa Budstikka, som først omtalte saken.

- Det eneste Markus virkelig liker er Hello Kitty Fizzy Hearts fra Pez. Det er den eneste belønningen vi har til han, sier Trond.

Hans forkjærlighet for de spesielle sukkertøyene ble oppdaget på vei til hytta da han var to år. Markus hadde fått tak i en pakke på den lokale Kiwi-butikken og likte tydeligvis lyden når han ristet på Pez-beholderen.

- Men på et tidspunkt så raste alle sukkertøyene ut og plutselig hørte vi han satt i baksetet og smattet på sukkertøyene. Siden er «sukkertøy» blitt ett av de 15 ordene han har lært seg.

I fem år - helt siden de oppdaget Markus' spesielle forkjærlighet for godteriet - har Trond og kona hamstret Hello Kitty Fizzy Hearts fra Pez. Problemet var at produsenten sluttet å lage Hello Kitty-sukkertøyene, og Markus ville ikke ha noe annet.

- Vi kjøpte alt vi kom over. Men så plutselig i vår begynte det å bli tomt i butikkene. De hadde erstattet Hello Kitty-drops med Angry Birds. Selv om det smaker likt, så blir form og farge feil for Markus. Det hjelper ikke at han får det i en Hello Kitty-beholder heller, sier Trond Dalsveen til Dagbladet.

Overveldende respons Derfor bestemte han og kona seg for å prøve med en Facebook-melding. Det kunne jo hende at noen hadde et overskuddslager av de aktuelle sukkertøyene.

«Kjenner jeg noen som har kontakter i Cloetta, PEZ eller andre talenter som kan hjelpe meg med å få tak i "Hello Kitty Fizzy Hearts" fra PEZ?Jeg har en sønn på snart 7 år som har infantil autisme og Williams Syndrom», skrev han 8.juli.

Responsen lot ikke vente på seg.

- Jeg tror jeg fikk 100 meldinger bare første kvelden. Jeg gjorde ikke annet enn å svare på meldinger. Og det er ikke blitt færre siden. Jeg har fått tilsendt alt fra en pakke til 19 pakker fra en dame på bensinstasjon på Lillehammer. Jeg tror vi har 100 pakker i skapet nå.

Ny produksjon Men den beste beskjeden kom fra Østerrike. Pez skal starte en liten produksjon av sukkertøyene - bare for Markus.

- De skal lages i gammel emballasje, slik han liker det, sier Trond, som er overveldet av all hjelpen de har fått.

De har allerede fått tilstendt et parti av sukkertøyene som fortsatt selges i utlandet, riktignok med nytt design.

FAVORITTEN: Når Markus snart kommer hjem fra Sverige-ferien får han en veldig hyggelig overraskelse. Foto: Privat
FAVORITTEN: Når Markus snart kommer hjem fra Sverige-ferien får han en veldig hyggelig overraskelse. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer