Par amputerte hver sin arm

Et eldre samboerpar fra Brønnøy i Nordland måtte i julehelga amputere hver sin arm etter å ha blitt angrepet av streptokokk A-bakterien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er fjerde eller femte gang medlemmer av samme husstand har utviklet alvorlig sykdom av dødsbakterien siden 1988.

Aldri tidligere er det registrert flere alvorlige sykdomstilfeller med streptokokk A enn i 1998. Men dødeligheten er vesentlig redusert.

Streptokokk A-bakterien er en vanlig tilstedeværende bakterie som mellom 10 og 15 prosent av befolkningen har i halsen fra tid til annen. Man vet imidlertid ikke med sikkerhet hvorfor noen plutselig blir alvorlig syke av bakterien.

Uvanlig

- Det er veldig uvanlig at man i samme husstand har utviklet alvorlig sykdom av streptokokk A, sier overlege Viggo Hasseltvedt ved Folkehelsa.

Paret fra Brønnøy hadde verken høy feber eller utslag på blodprøver. Likevel var pasientene alvorlig syke, ifølge kommunelege Tore Dahl.

Statens institutt for folkehelse har registrert 25 dødsfall blant de 244 alvorlige sykdomstilfellene med streptokokk A i år.

- Sannsynligvis er mediepublisiteten og folkeopplysningen om dette så høy at folk kommer seg tidligere til behandling enn før, sier overlege Hasseltvedt.

- Det er en gledelig ting opp i elendigheten, at vi nå kan registrere en vesentlig redusert dødelighet.

Over 200

Folkehelsa har registrert 1976 alvorlige sykdomstilfeller med streptokokk A siden Folkehelsas meldingssystem startet i 1975. I 1998 er antallet for første gang over 200.

I 1988, da det ble registrert over hundre alvorlige tilfeller, var dødeligheten på nær 30 prosent, mens det var 20 dødsfall blant de 163 alvorlige sykdomstilfellene i fjor.

- Det skjuler seg flere forskjellige sykdommer bak årets tall, men blodforgiftning er det vanligste. Sykdomsbildene omfatter også hjernehinnebetennelse, lungebetennelse, bukhinnebetennelse, betennelse i beinvev og barselfeber, sier Hasseltvedt.

Det har vært kjøttspisende bakterier som har angrepet underhudsvevet i 38 av de 244 tilfellene i år.