Par amputerte hver sin arm

Et eldre samboerpar fra Brønnøy i Nordland måtte i julehelga amputere hver sin arm etter å ha blitt angrepet av streptokokk A-bakterien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er fjerde eller femte gang medlemmer av samme husstand har utviklet alvorlig sykdom av dødsbakterien siden 1988.

Aldri tidligere er det registrert flere alvorlige sykdomstilfeller med streptokokk A enn i 1998. Men dødeligheten er vesentlig redusert.

Streptokokk A-bakterien er en vanlig tilstedeværende bakterie som mellom 10 og 15 prosent av befolkningen har i halsen fra tid til annen. Man vet imidlertid ikke med sikkerhet hvorfor noen plutselig blir alvorlig syke av bakterien.

Uvanlig

- Det er veldig uvanlig at man i samme husstand har utviklet alvorlig sykdom av streptokokk A, sier overlege Viggo Hasseltvedt ved Folkehelsa.

Paret fra Brønnøy hadde verken høy feber eller utslag på blodprøver. Likevel var pasientene alvorlig syke, ifølge kommunelege Tore Dahl.

Statens institutt for folkehelse har registrert 25 dødsfall blant de 244 alvorlige sykdomstilfellene med streptokokk A i år.

- Sannsynligvis er mediepublisiteten og folkeopplysningen om dette så høy at folk kommer seg tidligere til behandling enn før, sier overlege Hasseltvedt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer