DØMT: Paret fikk tirsdag sine fengselsstraffer opplest i rettssalen. Foto: AFP/NTB Scanpix
DØMT: Paret fikk tirsdag sine fengselsstraffer opplest i rettssalen. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Par dømt: Solgte sønn til pedofile i to år

Solgte barnet til en rekke menn på internett. Etterforskere beskriver overgrepssaken som en av de verste de har sett noen gang.

Et tysk par er dømt til fengsel, etter å ha solgt sin sønn på internett til pedofile. Det skriver BBC.

Ifølge DW har den nå ti år gamle guttens mor (48) og hans stefar (39) solgt barnet via det mørke nettet. Etterforskere beskriver overgrepssaken som en av de verste de har sett noen gang.

Dommen i saken falt sørvest i Tyskland i dag. Den 48 år gamle kvinnen ble dømt til tolv og et halvt års fengsel. Hennes 39 år gamle kjæreste fikk tolv års fengsel. De er dømt for voldtekt, seksuelle overgrep mot barn, tvunget prostitusjon og overgrepsmateriale. Ifølge New York Times må de to også betale 42 500 euro (400 000 norske kroner, journ.anm.) i erstatning.

Avgjørelsen kommer bare én dag etter at en spansk mann ble dømt til ti års fengsel for en rekke overgrep mot gutten. Lokale myndigheter får kraftig kritikk som følge av avsløringene. Gutten ble tatt fra moren i mars i fjor, da hun ble nektet omsorg for barnet. Kort tid etter ble han imidlertid gitt tilbake igjen. Barnet bor i dag hos fosterforeldre.

To års overgrep

Det tyske paret har vært ansett som de mest sentrale i et organisert nettverk av pedofile som har operert like utenfor Freiburg. Paret innrømmet i retten at de både selv har begått overgrep mot tiåringen og solgt ham til andre.

I tiltalen kom det fram at paret hadde gitt en rekke lokale og fremmede menn tilgang til gutten over en periode på to år. For dette skal de ha fått flere tusen euro.

De to ble sammen med seks andre involverte pågrepet i fjor. Detaljene som har kommet fram om det pedofile nettverket i ettertid, har rystet både etterforskerne og Tyskland.

Enormt omfang

Dagbladet har tidligere omtalt overgrepssakene mot barn som skjer på det mørke nettet. Det voldsomme omfanget fikk økt oppmerksomhet i 2013, etter at forskere ved den Nederlandske organisasjonen Terre des Hommes gjorde et eksperiment.

De lagde en realistisk animasjon av ei 10 år gammel filippinsk jente de kalte «Sweetie», og gikk inn i flere chatterom. I løpet av bare ti uker hadde de identifisert 1000 menn fra 71 land som alle hadde forsøkt å få ulovlige bilder av «henne».

I 2016 fikk det engelskbaserte Internet Watch Foundation fjernet nesten 60 000 internettlenker som inneholdt overgrepsmateriale mot barn.

Statistikken viser også at antallet saker har eksplodert de siste årene. Bare i fjor ble det rapportert 8,2 millioner tilfeller til Senteret for savnede og utnyttede barns tipslinje. Dette er like mye som de 17 foregående årene.

«Dark Room»

Også her til lands har politiet nå rettet søkelyset mot lyssky virksomhet på det mørke nettet - og spesielt etter at «Dark Room»- saken begynte å rulle.

Allerede i 2016 aksjonerte politiet i Bergen mot et nettverk som har delt overgrepsbilder av barn. I chatteloggene politiet har beslaglagt, fantaserer menn om overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder.

GROVE OVERGREP: Politiadvokat Janne Ringset Heltne forteller om en av sakene som dreier seg om planlegging av grove overgrep mot et ufødt barn. Video: NTB Scanpix Vis mer

Da etterforskningen ble offentlig kjent i november 2016, opplyste politiet at drøyt 50 personer var involvert.

Saken har siden bare økt i omfang, og blir beskrevet som den største av sitt slag i Norge.