Par i makt

De bestemmer over jobben din, skatten din og hva du ser på TV. Her er Norges 15 mektigste par.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parene i kåringen er vurdert ut fra en vid maktdefinisjon. Juryen har vurdert par som har makt eller innflytelse nok til å påvirke våre liv. Det kan skje gjennom politiske vedtak, beslutninger i næringslivet, påvirkning av opinionen og holdninger, eller ved å sette dagsordenen i den offentlige debatten.

Juryen har jobbet ut fra at hver av partene i forholdet skal ha en selvstendig maktbase. Å bare være gift med en mektig person, er ikke nok for å komme med på lista, selv om dette også kan være en vei til betydelig innflytelse.

Mange av Norges mektigste personer har en ting til felles: De har funnet partnere som er svært like dem selv. Ole Robert Reitan og Celina Midelfart er det nyeste eksempelet, men Dagbladets lister viser at de langt fra er alene.

Noen unntak finnes riktignok. Den nye Statoil-sjefen, er gift med ungdomskjæresten Else Cathrine Lunde. Hun er politiadvokat og leder Økokrims hvitvaskingsteam. Kongebarna er de på lista som har hentet partner lengst unna sitt eget miljø.

MILLE-MARIE TRESCHOW (50)OG STEIN ERIK HAGEN (48)

- Vi føler oss ikke mektige. Dette er ikke noe vi er så opptatt av, og har ikke vært noe samtaletema, sier Stein Erik Hagen. Sammen med Mille-Marie Treschow topper han lista i Dagbladets maktkåring, i klassen pengemakt.

- Er du overrasket over resultatet?

- Nei. Vi er jo omtalt så mange steder nå at vi nærmest er blitt en sjablong, sier Hagen.

- Det vi er opptatt av, er å være sammen med familien og drive våre bedrifter på en sunn måte. Det er mange andre som er mye mektigere.

Valla mektigere

- Hvem da?

- Gerd-Liv Valla, for eksempel. I LO sitter de på kostnadsutviklingen her i landet, hvor det er bygd ned 10 000 arbeidsplasser i industrien. Alle store bedrifter har et ansvar, men like viktig er de som utformer næringspolitikken i departementene. Vi har alle ansvar for å arbeide for et best mulig land, sier Hagen.

- Helt uten makt er dere ikke?

- Vi er klar over at vi representerer et betydelig ansvar. For oss er det viktig at hvis man skal snakke om makt, så må den brukes positivt. De som har makt, har også ansvar, sier Hagen.

- Min kone og jeg er aktive eiere i bedriftene våre, og føler naturligvis et stort ansvar for dem som er ansatt hos oss.

- Aktive eiere

Stein Erik Hagen svarer Dagbladet på telefon på vegne av ekteparet som er på ei ukes fottur i fjellene, «et sted i verden». Tidligere i sommer har han vært hjemme og jobbet. Blant annet med planene om et nytt gründerfond på en halv milliard.

I disse dager selges aksjene i ICA, og Hagen har krevd over ti milliarder kroner for sin sis te handel som kjøpmann.

- Hele salgssummen skal reinvesteres, og pengene skal settes i norske bedrifter, sier Hagen. Han kommer til å rådføre seg nøye med sin kone før pengene blir plassert.

- Vi er begge aktive eiere i bedriftene vi går inn i. For oss er det viktige å være engasjerte, og langsiktige. Disse verdiene forventer vi at selskapene vi vil investere i deler.

- Hvilke andre krav har dere?

- De må ha norsk hovedkontor. Og et lønnsomt produkt.

- Selvgode i Norge

- Norge er et lite samfunn, hvor makten er fordelt, slik at ikke noen sitter med alt. Det gjør at det er godt å bo her i Norge, verdens beste land, sier Hagen.

- Er vi det?

- På mange måter. Men det kan bli bedre. Jeg bekymrer meg særlig over arbeidsledigheten og nedbyggingen av norsk næringsliv, sammen med veksten i offentlig sektor.

Som ytterst få nordmenn, deltar ekteparet på World Economic Forum i Davos, en tumleplass for verdens finanselite, politikere, presidenter og forskere.

- Der burde flere nordmenn melde seg inn. Det har virkelig åpnet mange nye vinder for oss. Vi har sett Norge mer i perspektiv, særlig under drøftelse av fattigdomsproblematikken og den tredje verden. Vi må ikke bare gå her oppe og bli veldig selvgode, slik det er en tendens til, sier Hagen.

Stein Erik Hagen har vært en av Norges dyktigste nettverksbyggere gjennom mange år. I bryllupet kom statsministeren, sammen med store deler av landets elite for å se Hagen gifte seg med Mille-Marie Treschow. Norges rikeste kvinne, og eier av den tradisjonelle familiebedriften Treschow-Fritzöe.

Hagen sitter sentralt plassert i næringslivet, blant annet i styret i giganten Orkla.

- Hva sier dere til dem som kaller bryllupet deres nok en forretningstransaksjon?

- De som gjør det har ikke sett Dagbladets førsteside etter bryllupet. De kan se tekst og bilde der, svarer Hagen.

PER-KRISTIAN FOSS (54)OG JAN ERIK KNARBAKK (52)

- Skal dere aldri slutte med slike kåringer? spør en lettere oppgitt Jan Erik Knarbakk fra sin ferie i Italia.

- Jeg kan ikke gjøre annet enn å trekke på skuldrene og si at slik er det, er det eneste Knarbakk vil si.

Hver sin arena

Per-Kristian Foss og Jan Erik Knarbakk møttes til middag i Rederiforbundet, der Foss var konsulent, i 1980. Knarbakk var da sjefredaktør i avisa som i dag heter Dagens Næringsliv. De to holdt kjærligheten skjult for omverdenen i 20 år, til Per-Kristian Foss sto åpent fram som homofil på Høyres landsmøte i 2000.

I dag opererer de på hver sin arena, og nettopp denne kombinasjonen gjør dem til et av Norges aller mektigste par.

Som finansminister er Per-Kristian Foss en av de aller mest innflytelsesrike personene i regjeringen, og trenger knapt noen nærmere presentasjon. Maktposisjonen til Knarbakk er derimot langt mindre synlig for offentligheten.

Makt over media

Som konserndirektør for TV, film og forlag i Schibsted tilhører han den indre kretsen i Norge største mediekonsern.

Schibsted eier Norges to største aviser, VG og Aftenposten, kontrollerer en vesentlig del av TV 2 (og dermed Kanal 24), eier et eget forlag, og Metronome Film & Television, den største skandinaviske aktøren innen film og TV-produksjon. For å nevne noe. De vil gjerne ha mer, og det kommer de trolig til å få.

Kulturminister og regjeringskollega av Foss, Valgerd Svarstad Haugland, ønsker å lempe på begrensningene i medieeierskapsloven.

Dermed kan konsernet kjøpe seg enda mektigere, takket være den nye loven som har fått klengenavnet «Lex Schibsted».

Men når slike saker behandles i regjeringen, går Per-Kristian Foss på gangen. Han har nemlig erklært seg inhabil i mediespørsmål.

SHABANA REHMAN (28) OG DAGFINN NORDBØ (46)

«- Jeg må jo bare le. Her om dagen fikk vi en telefon fra Aftenposten som ville presentere oss som Nordens mektigste par, sa Dagfinn Nordbø og klukklo med lukket munn. Hi-hi-hi snøftet han i lys falsett.

- Unnskyld meg, altså: Nordens mektigste par? Hadde de røyket sokkene sine, eller?»

Dagfinn Nordbøe i intervju med Dagbladets Magasinet, 5. juni 2004.

Mullaløfteren

Tross gjentatte forsøk gjennom uka, har det ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Shabana Rehman og Dagfinn Nordbø for å fortelle dem at Dagbladets maktpanel mener de er Norges fremste opinionsledere.

Siden 27. april i år, viser tekstarkivet Atekst at det er skrevet 160 artikler i norsk presse som nevner Shabana Rehman. VG er ikke med i oversikten, heller ikke TV 2 eller NRK.

Mulla Krekar ble løftet noen få centimeter. Spaltemeterne i etterkant er betydelig lengre. Shabanas ektemann Dagfinn Nordbø var den som tok opp hansken da rikskverulanten Erling Fossen fyrte av sine verbale kanoner mot stuntet, gjennom Dagbladets spalter. «Møtelederen fra Disneyland,» kalte Nordbø Fossen. «Ektemannen fra helvete,» kalte Fossen Nordbø.

Shabana Rehman fikk en plass i norsk offentlighet rundt 1999. Som den første norsk-pakistanske standupkomikeren ble hun raskt kjent, for å fleipe med påsydde jomfruhinner, kronprins Haakon og fordomsfulle nordmenn og pakistanere. Siden den gang har hun blitt en av de fremste debattantene i integreringsspørsmål.

Sommeren 2002 skrev sosialantropolog Marianne Gullestad innlegget «Rehman skygger for andre», og startet en av sommerens store krangler om integreringsdebatten.

Tekstforfatter

Ektemannen Dagfinn jobber mest backstage. Som tekstforfatter har han skrevet for flere av de kjente komikerne. De setter dagsordenen, gjennom å få folk til å le, gråte eller banne i rykende sinne. De er ifølge juryen Norges fremste opinionsledere.

JURYEN: Fra venstre; Arild Underdal, rektor ved Universitetet i Oslo, Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet, Ivar Hippe, PR-rådgiver i Agendum partners og Elin Ørjasæther, hodejeger.
JURYENS DOM: Gjennom bryllupet med Mille-Marie Treschow, har Stein Erik Hagen kronet livsverket i en alder av 49 år. De to har gjennom mange år bygd et nettverk som inkluderer noen av Norges aller mektigste - nå også statsministeren. Sammen kontrollerer paret verdier for over ti milliarder kroner. Hagens salg av aksjene i ICA-konsernet viser ambisjoner om å være noe mer enn en kjøpmann.
JURYENS DOM: Som finansminister styrer Per-Kristian Foss et av de viktigste departementene i Norge. Hans partner gjennom mange år, Jan Erik Knarbakk, er konserndirektør i Schibsted, konsernet som eier VG, Aftenposten og store deler av TV 2, hvor han også sitter i styret. En sentral maktperson i den indre kretsen i Norges største mediekonsern.
JURYENS DOM: Shabana Rehman har gjennom en årrekke bygd seg opp til å bli en av de viktigste stemmene i samfunnsdebatten, særlig i integreringsspørsmål. Hennes ektemann og tekstforfatter Dagfinn Nordbø er en sentral medspiller, ofte som den som feier opp etter henne. Paret har etablert seg, og plukker nå bevisst de debattene de ønsker å gå inn i.