Par sier de fødte feil barn: - Uansvarlig

Skal ha vært i ekstase etter å ha prøvd å få barn i flere år. Da de endelig kom, skal barna ha vist seg å være noen andres.

IVF: Et par hevder å ha født barn som tilhørte to andre par etter IVF-behandling ved en fertilitetsklinikk i New York. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
IVF: Et par hevder å ha født barn som tilhørte to andre par etter IVF-behandling ved en fertilitetsklinikk i New York. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Et par fra New York skal ha brukt flere år og over 100 000 dollar på å bli gravide, da de endelig lykkes etter IVF-behandling ved en fertilitetsklinikk i fjor.

Det asiatisk-amerikanske paret ble sjokkert da kvinnen fødte i slutten av mars. To guttebabyer kom til verden, men ingen av dem så ut til å være av asiatisk opprinnelse.

Gentester av barna skal ha bekreftet det de nybakte foreldrene fryktet - barna tilhørte noen andre. De skal ha blitt tvunget til å gi dem fra seg til barnas biologiske foreldre.

Paret går nå til søksmål mot fertilitetsklinikken. De hevder at klinikken visste om sammenblandingen, men at de forsøkte å dekke over, melder CBS.

Mistenkte at noe var galt

Ifølge BBC skal paret tidlig ha mistenkt at noe var galt. De ventet i utgangspunktet jentetvillinger, men ultralydbildene viste at de ventet gutter.

Legene skal ha bekreftet at de kun brukte mannlige embryoer under behandlinga, men gjentatte ganger fortalt paret at ultralyden var upresis.

Ifølge søksmålet viste gentesten at guttene hun fødte ikke engang var i slekt - de tilhørte to ulike par. Paret vet fremdeles ikke hva som har skjedd med deres egne embryoer.

Klinikken har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken.

- Har vi blitt for uansvarlige?

Ifølge IVF-ekspert Jake Anderson er hendelsen på ingen måte unik i amerikansk målestokk, ettersom det er en omstendelig prosess å gro embryoer.

Mer enn en million mennesker er født etter IVF eller liknende behandlinger på amerikanske sykehus. Anderson mener at denne og tilsvarende saker reiser betimelige spørsmål omkring praksisen ved mange klinikker.

- Har vi blitt for uansvarlige i behandlingen av menneskers viktigste genmateriale og deres framtidige lykke? spør han, overfor CBS.